Een op de vijf Belgen is bezorgd over persoonlijke veiligheid

Een op de vijf Belgen is bezorgd over persoonlijke veiligheid

Achttien procent van de Belgen maakt zich zorgen over zijn veiligheid. Mannen zijn iets bezorgder dan vrouwen. Tieners, dertigers en zestigplussers voelen zich het onveiligst. In internationaal perspectief is de bezorgdheid van de Belgen relatief beperkt. Dat blijkt uit een online enquête van marktonderzoeksbureau GfK in juni 2016 bij meer dan 25.000 consumenten in 21 landen. België staat op de vierde plaats in het klassement van de veiligheidsperceptie. Achttien procent van de mannen piekert over zijn persoonlijke veiligheid tegenover 17 procent van de vrouwen. De hoogste scoren vallen bij tieners (24 procent), dertigers (22 procent) en zestigplussers (22 procent) te noteren.

Het hoogste niveau van gepercipieerde veiligheid ligt in Zweden, Nederland en Duitsland. Slechts negen procent van de Nederlanders voelt zich onveilig. Daarentegen is in Brazilië en Turkije meer dan de helft ongerust. In Brazilië loopt het percentage op tot 64 procent en in Turkije tot 54 procent. Daarna volgen Mexico (48 procent), Argentinië (43 procent) en Rusland (42 procent). GfK wijt de forse scores in de Latijns-Amerikaanse landen en Rusland aan het hoge aantal gewelddadige misdaden en moorden en in Turkije aan de angst voor een terroristische aanval.

Wereldwijd geeft bijna een derde van de respondenten aan dat ze altijd bezorgd zijn over hun veiligheid. Slechts tien procent beweert dat ze hier niet over piekeren. Vrouwen zijn lichtjes meer geneigd dan mannen om zich zorgen te maken: 34 procent tegenover 30 procent. Leeftijd heeft weinig impact op de bezorgdheid over veiligheid.

bron: Belga