Eén op de drie Belgen zoekt toevlucht tot kruiden voor gezondheid

Eén op de drie Belgen zoekt toevlucht tot kruiden voor gezondheid

Ruim 1 op de 3 Belgen geeft aan veel te weten over kruiden. Dat neemt niet weg dat maar liefst 8 op de 10 meer zouden willen weten over de wereld van kruiden – vrouwen tonen daarbij nog meer interesse dan mannen. Ook is 79% overtuigd dat er heel wat geheime kruidenkennis bestaat die de meesten niet kennen. Ter illustratie: 79% van de respondenten weet dat pepermunt een verkoelend effect heeft, maar amper 41% weet dat tijm verzachtend werkt en goed is bij keelpijn, terwijl dit toch ook een bekend kruid is.

Workshops over kruiden

Veerle De Vos van de Vlaamse Herboristenvereniging bevestigt de nieuwsgierigheid van de Belgen naar de ‘ongekende' kruidenwereld. “Onze grootouders wisten nog veel over kruiden, maar in enkele generaties was die kennis weg", aldus De Vos.

"De laatste jaren zien we opnieuw veel interesse, zowel bij jongeren als bij oudere mensen. Zo zijn cursussen en workshops erg in trek. Dat kan gaan van wildpluk – er is zoveel eetbaars in de natuur wat je niet kan kopen in de winkel – over permacultuur tot allerlei toepassingen van kruiden in huis, tuin en EHBO. Mensen willen kruiden leren herkennen en weten wat je er allemaal mee kan doen. Welk deel kan ik gebruiken: het blad, de bloemen, zaden, wortels, kiemen? Hoe maak ik zalf van madeliefjes? Of hoe maak ik plantaardige zeep van klimop? Want dat kan allemaal heel natuurvriendelijk met kruiden."

Aanvulling op traditionele geneeskunde

Driekwart van de Belgen hecht belang aan natuurlijke producten voor zijn gezondheid. Daarbij geven 8 op de 10 respondenten aan dat het medicinale nut van kruiden onderschat wordt in onze moderne maatschappij. Ook zien evenveel Belgen kruiden en planten als een belangrijke aanvulling op de traditionele geneeskunde. Vooral de oudere generatie is overtuigd van het weldadige effect. De kruiden die Belgen het meest gebruiken om hun medicinale eigenschappen zijn tijm (57%), pepermunt (50%), basilicum (48%), peterselie (47%), rozemarijn (43%), koriander (35%) en dille (33%). Maar ook minder bekende kruiden als vlier (28%), jasmijn (24%) en weegbree (10%) worden door heel wat Belgen weleens gebruikt voor hun voordelen voor de gezondheid.

Belg is fan van verse kruiden

Maar liefst 8 op de 10 Belgen gebruiken graag verse kruiden. Dat doen we vooral in de keuken om smaak te geven aan gerechten en bereidingen (87%). De helft van de Belgen kweekt zelf verse kruiden, in de tuin of binnen in een pot. Daarnaast zet 1 op de 3 Belgen aromatische kruiden in voor een lekkere geur in huis: vers in een pot of gedroogd, in geurwater, etherische oliën… Ook gebruikt 1 op de 3 kruiden om hun medicinale eigenschappen, bijvoorbeeld om slaap te bevorderen, hoofdpijn te verlichten of keelpijn te verzachten.