Eén op de drie Belgen wil vegan eten, maar twijfelt om deze reden

Eén op de drie Belgen wil vegan eten, maar twijfelt om deze reden

De Veganuary-beweging, waarbij honderdduizenden wereldwijd het jaar beginnen met een vegan voedingspatroon, bestaat sinds 2014 en won de afgelopen jaren sterk aan populariteit. Ook Takeaway.com ziet dat steeds meer mensen de stap naar een vegan dieet willen zetten. Zo'n één op de vier Belgen (26%) overweegt om vaker vegan te bestellen dan vijf jaar geleden. In 2020 zag Takeaway.com het aantal bestellingen van vegan maaltijden meer dan verdubbelen. Het aantal vegan maaltijden aangeboden door restaurants is daarbij ook met 28% toegenomen.

Waarom?

Voor de meeste Belgen is dierenwelzijn (1 op de 5) de belangrijkste reden om vegan te eten, gevolgd door het klimaat en hun gezondheid. Vrouwen (22%) geven vaker dan mannen (13%) aan dat ze voornamelijk vanwege het welzijn van dieren vegan zouden eten.

Influencer Marie de Burbure werkt tijdens Veganuary samen met Takeaway.com. Ze deelt de hele maand tips uit haar blog 'Muse of Greens'. "Voor veel mensen is inmiddels duidelijk dat de voedselproductie een flinke impact heeft op het klimaat. Maar de overstap naar een gebalanceerd dieet met vegan opties klinkt voor velen nog als een uitdaging. Ik ben daarom erg blij dat de beweging achter Veganuary en initiatieven van bedrijven zoals Takeaway.com mensen inspireren om vegan maaltijden aan het begin van het jaar te proberen. En daar draag ik zoals altijd graag mijn steentje aan bij."