Een op de drie Belgen spaart niet

Een op de drie Belgen heeft het afgelopen jaar niet gespaard, meestal omdat het financieel niet mogelijk is. Wie wel spaarde, zette gemiddeld 326,5 euro per maand opzij.
door
Jelle
Leestijd 2 min.

Vooral Belgen tussen 35 en 44 jaar en 65-plussers zeggen niet gespaard te hebben het voorbije jaar. De voornaamste reden die de niet-spaarders meegeven, is dat ze geen geld over hebben om opzij te zetten (66%). Zo'n 21% zegt niet te sparen omdat dat niets opbrengt. Het spaarboekje blijft, ondanks de lage rentevoeten, het populairste spaarmiddel. Dat blijkt uit een enquête bij 1.000 Belgen van Wikifin.be, het programma financiële educatie van de financiële waakhond FSMA. De resultaten werden bekendgemaakt bij de start van de ‘Week van het geld', die door koningin Mathilde (foto) afgetrapt werd.

Reserve

Wie wel spaart, doet dat vooral om onverwachte kosten te kunnen betalen (49%) en om een spaarreserve op te bouwen (40%). Wie spaargeld moest uitgeven, deed dat om onverwachte kosten te kunnen betalen (30%) of om kleine aankopen te financieren, zoals bijvoorbeeld een reis, smartphone of hobby (28%). Spaarders zetten gemiddeld 326,5 euro opzij per maand. Als je de niet-spaarders meetelt, wordt er gemiddeld 186 euro per maand gespaard.

Minder spaargeld

Een op de drie Belgen zegt dat zijn spaarpot het voorbije jaar verkleind is. Dat komt volgens de meerderheid omdat facturen steeds hoger worden. Bij 28% bleef de hoeveelheid spaargeld gelijk, bij nog eens 28% ging die omhoog. Ongeveer de helft van de Belgen heeft spaargeld bij een enkele bank, een kwart spaart bij twee banken. Spaargeld verplaatsen naar een andere bank gebeurt niet snel: 44% van de ondervraagden geeft aan pas vanaf een renteverschil van 3% zijn geld over te schrijven.