Een korte pendeltocht maakt je gelukkiger dan seks

Een korte pendeltocht maakt je gelukkiger dan seks

Het Britse magazine Time Out vroeg zich af wat mensen gelukkig maakt. Om zich te verdiepen in het onderwerp, ondervroeg het bedrijf 3.000 inwoners uit Londen.

De resultaten waren best verrassend. Meer dan 84% van de deelnemers bevestigde dat ze zich de afgelopen 24 uur best gelukkig gevoeld hadden. Als je keek naar de mensen die recent nog in bed waren gedoken met iemand, mag je daar nog eens 2% bij doen. Maar het cijfer ging pas echt de lucht in als je rekening hield met de proefkonijnen die een korte pendeltocht achter de rug hadden. Een korte pendeltocht mag je zien als een rit met de trein, tram of bus die 15 à 30 minuten duurt.

Sleutel voor een gelukkiger leven

Deze rondvraag is niet bepaald wetenschappelijk uitgevoerd, maar sluit wel mooi aan bij andere studies die hebben aangetoond dat korte pendeltochten de sleutel zijn voor een gelukkiger leven. Zo ontdekten wetenschappers van de University of Waterloo dat mensen die langer onderweg zijn naar hun werk over het algemeen ook minder tevreden zijn over hun leven. Volgens de vorsers is dat te wijten aan de stress die komt kijken bij de pendeltocht. Zo moeten mensen die lang pendelen vaak nog een overstap halen, wat hun gemoedstoestand niet ten goede komt.

Uit een studie die in 2012 is gepubliceerd in het magazine American Journal of Preventative Medicine blijkt dan weer dat lang pendelen een reeks negatieve effecten heeft. “Wie een langere afstand moet afleggen naar zijn werk, loopt meer risico op ademhalings- en hartproblemen en weegt vaak ook zwaarder”, zo staat te lezen in de publicatie. De onderzoekers besloten dat mensen die langer pendelen over het algemeen ook een slechtere gezondheid hebben.