Een jongere op drie kent burgemeester niet

Een jongere op drie kent burgemeester niet

Terwijl alle 65-plussers weten wie hun burgervader is, kan amper een jongere op drie die bij naam noemen. Dat blijkt uit een onderzoek van ‘De Stemming', een speciaal themaprogramma van Radio 1. Er blijkt nog een andere leeftijdskloof uit die cijfers. Slechts 20% van de jongeren (tot 35) kan zijn burgemeester en twee schepenen noemen, tegenover 2 op de 3 van de 65-plussers.

Hand reiken naar jongeren

Volgens De Ambrassade laat politiek de jongeren zeker niet koud, maar is niet altijd even verstaanbaar. "Ik denk dat jongeren niet altijd voldoende of op maat worden geïnformeerd door hun gemeentebeleid. Ik lees zelf af en toe het verslag van de gemeenteraad bij ons en daar kan ik ook niet veel van maken", zegt Hans Cools van de jongerenorganisatie. "Dus ik denk dat de politiek voor de uitdaging staat om het vertaalbaar te maken en om zelf de hand uit te reiken naar kinderen en jongeren. Dat zal hun beleid alleen maar versterken."

Studie bij 1.510 mensen

In het onderzoek, uitgevoerd door marktonderzoeksinstituut Gfk in samenwerking met de VRT-studiedienst, werden 1.510 mensen online bevraagd.