Een huis in België kost 229.000 euro

In België bedraagt de mediaan vraagprijs voor een modaal huis met drie slaapkamers 229.000 euro. Die vraagprijs is in de praktijk erg verschillend van regio tot regio. Dat blijkt uit een onderzoek van immowebsite Realo.
door
Matthias
Leestijd 2 min.

De mediaan vraagprijs voor een Belgisch huis met drie slaapkamers mag dan wel 229.000 euro bedragen, daarachter schuilen grote regionale verschillen. Dat rapporteert De Morgen op basis van een onderzoek van Realo.be, een online marktplaats voor vastgoed. «Voor de prijs van een huis met drie slaapkamers in Antwerpen koop je twee soortgelijke huizen in Bergen», illustreert Anthony Bosschem van Realo.

Vlaams-Brabant het duurst

De immowebsite baseert die cijfers op de mediaan vraagprijzen (dat wil zeggen de middelste waarden, red.) van alle huizen met drie slaapkamers die het voorbije jaar op Realo.be werden gepubliceerd. In Vlaanderen, waar de mediaan rond de 265.000 euro ligt, is Vlaams-Brabant de duurste provincie met een mediaan vraagprijs van 299.175 euro. Uit een vergelijking van de provinciehoofdsteden blijkt dat Antwerpen de lijst domineert met 349.000 euro (32% boven het Vlaamse gemiddelde, terwijl Gent met 240.000 euro de 'goedkoopste' provinciehoofdstad is.

Spoorweg in Brussel

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kost de modale woning bijna het dubbele van een woning in Wallonië. «De spoorweg die dwars door Brussel gaat, heeft een grote invloed», legt Bosschem uit. «Ten westen van de spoorweg liggen vraagprijzen maar liefst 35% lager dan aan de oostelijke kant.» Zo zijn de vraagprijzen dubbel zo hoog in Elsene als in Koekelberg. Hoe verder je van Brussel gaat, hoe goedkoper het wordt.

Goedkoopst wonen in Luxemburg

In Wallonië zijn woningen voornamelijk goedkoper, maar zijn er extreme prijsverschillen tussen de gemeenten. «Met de prijs van een huis in Lasne koop je zes huizen in Chiny», licht Bosschem toe. Met een mediaan vraagprijs van 167.000 euro voor een driekamerhuis is Luxemburg de goedkoopste provincie van België.