Een hoogst originele plek voor een museum

Een hoogst originele plek voor een museum

Waar kan je beter een museum voor alpinisme huisvesten dan ín de top van een berg ? De bekende Brits-Irakese architecte Zaha Hadid, die bekendstaat om haar nogal exuberante ontwerpen, tekende het plan van het Messner Mountain Museum, op 2.275 meter hoogte in de Italiaanse Alpen.

Het museum ligt op de Kronplatz in Zuid-Tirol. Het grootste deel zit verborgen in de bergtop, maar wanneer je er doorheen wandelt, komt je uiteindelijk terecht op een terras. Vandaar kan je de hele omgeving overschouwen.

Het museum vertelt het verhaal van de Italiaanse bergbeklimmer Reinhold Messner, een van de iconen van het alpinisme. Messner was de eerste die alle veertien bergen boven 8.000 meter beklom en hij was de eerste die de top van de Mount Everest bereikte zonder extra zuurstof. Het is al het zesde museum dat Messner laat bouwen op een bergtop. Binnenin ziet dat er zo uit.

Zaha Hadid ontwierp ook het nieuwe havenhuis in Antwerpen. Het gebouw ziet eruit als een schip en moet in 2016 klaar zijn. De werken zijn dan ook volop bezig.

En zo moet het eruit komen te zien: