"Een goede supporter staat altijd achter de ploeg"

"Een goede supporter staat altijd achter de ploeg"

Sinds wanneer supporter je voor de Rode Duivels?

«Al ongeveer 20 jaar. Ik heb alle periodes meegemaakt, de goede en de slechte tijden.»

Hoe word je lid van een supportersclub?

«Via kennissen op voetbalwedstrijden. In het begin ga je naar de wedstrijd met de wagen of met de trein, geleidelijk aan wordt de groep groter en beslist iemand om een supportersclub op te richten. Ik ben al zes jaar lid van ‘les Kopains'. Jérémy Bausier, de oprichter en bestuurder van onze club, doet bij elke wedstrijd het nodige om plaatsen te bemachtigen. We zijn aangesloten bij het Fanmanagement van de Belgische voetbalbond. We hebben allemaal een registratienummer waardoor we voorrang krijgen op de tickets.»

Wat zijn de andere voordelen van een supportersclub?

«De sfeer, het vervoer met de bus (voor de veiligheid), de kans om mensen te zien die je niet vaak ziet en samen dingen te beleven, vooral bij de wedstrijden op verplaatsing.»

Wat zijn je mooiste herinneringen?

«De wedstrijd in Oostenrijk, die het begin van Wilmots inluidde. De wedstrijd in Engeland, want het Wembley-stadion is een andere wereld. Schotland, waar we de politie en de supporters ons ontvingen als koningen. Maar ook ons uitje naar Andorra, toen we een week naar Barcelona geweest zijn. Het vervoer met de bus komt de veiligheid ten goede»

Als je al zoveel jaren supportert, wat vind je dan van de resem nieuwe fans?

«Zij die fan zijn wanneer België wint? (lacht) Het is positief, want ze brengen ambiance met zich mee en sommigen bedenken nieuwe ideeën voor de supporters, maar ze zijn ook de eersten die kritiek uiten.»

Wat zijn de eigenschappen van een goede supporter?

«Een goede supporter staat achter de ploeg bij winst én verlies, verlaat het stadion niet en blijft zijn rol van twaalfde man spelen.»

Wie zijn je favoriete spelers?

«Nainggolan, Witsel en Ciman.»

Tot waar zullen de Rode Duivels geraken in het EK?

«Om het EK te winnen, moeten we geluk hebben, moeten goede scheidsrechters onze wedstrijden fluiten en mogen we geen kansen missen. We moeten realistisch zijn. Maar tot in de halve finale geraken zou al een hele prestatie zijn.»

Welk land zal dan Europees kampioen worden?

«Oei... Ik zou zeggen Spanje, dat al alle Europese prijzen in de wacht heeft gesleept. Misschien Frankrijk, dat thuis speelt en bevoordeeld kan worden door de scheidsrechters. Of een ploeg die erin slaagt zich aan te passen aan alle tactische scenario's: Kroatië. Of Polen, als Lewandowski er drie goals maakt per wedstrijd.»

Naar welke wedstrijden ga je kijken?

«Italië, Ierland en Zweden, de drie wedstrijden uit de groepsfase, en de achtste finale, kwartfinale en finale.»

Dat kost waarschijnlijk een flinke duit?

«Voor de wedstrijden maak ik gelukkig deel uit van een groep supporters met zitjes in categorie 4, dus dat komt neer op een kleine 300 euro in totaal. Voor het vervoer met de bus moet je rekenen op 50 euro per wedstrijd. En dan nog wat zakgeld, maar dat zal afhangen van de sfeer en of we winnen…» (lacht)

Omslagfoto: Belga / N. Maeterlinck

Jerome Rombaux