Een ei per dag eten vermindert risico op hartfalen

Een ei per dag eten vermindert risico op hartfalen

De volgende keer dat je een broodje bestelt, zorg er dan voor dat er zeker een hardgekookt eitje op ligt. Het zou je zomaar voor een hartaanval kunnen behoeden. Dat stellen Chinese wetenschappers die negen jaar lang de gezondheid van 400.000 volwassenen hebben gevolgd. Ze vonden een duidelijke link tussen een ei per dag eten en een verminderde kans op hartaandoeningen.

Canqing Yu, een professor aan de universiteit voor Volksgezondheid in Peking, en zijn team maakten gebruik van een lopende studie over de gezondheid van een half miljoen Chinezen in tien regio's en selecteerden daaruit de mensen die nog nooit kanker hadden gekregen. Van die 400.000 mensen at ongeveer 13% elke dag een ei en 9% bij nooit. Het team volgde de groep negen jaar lang en lette daarbij extra op mogelijke hartaandoeningen, kanker en diabetes.

Kans op beroerte daalt met een kwart

In de loop van die negen jaar stierven bijna 10.000 mensen aan een hartaandoening. Nog eens 5.100 deelnemers kregen te maken met een ernstig probleem aan hun hart. Bij bijna 84.000 mensen werd een hartaandoening vastgesteld. Opvallend was dat de 'ei-eters' 26% minder kans hadden op een hersenbloeding, een type van beroerte dat vaker voorkomt in China. De groep mensen had zelfs 28% minder kans op elk type van beroerte. De kans dat de bloedtoevoer naar hun hart verminderde, daalde ook met 12%.

De bevindingen zijn opvallend, omdat eieren vroeger gezien werden als een deel van de oorzaak van heel wat problemen aan je hart. Ze zitten boordevol goede proteïne en bevatten veel andere gezonde componenten, maar zijn ook een bron van calorieën. Maar het nieuwe onderzoek "is het sterkste bewijs tot nu toe" van het tegendeel, aldus professor Yu aan CNN.