Is een dure fitness echt beter?

Wie aan de lijn wil werken, kan gaan joggen, thuis pilatesoefeningen uitvoeren of een abonnement nemen bij een goedkope fitness. Maar volgens de New Yorkse econome Allison Schrager ben je beter af als je je inschrijft bij een duurdere sportschool. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

In een artikel in het zakelijke tijdschrift Quartz beweert de Amerikaanse dat goedkope fitnessketens ervan uitgaan dat mensen na een tijdje niet meer opdagen. Als mensen maandelijks tien euro moeten betalen voor het lidmaatschap, voelen ze zich niet schuldig als ze stoppen met sporten. Als je per maand honderd euro moet neertellen, is het een heel ander verhaal. Hoe prijziger je abonnement, des te meer gemotiveerd je bent om een bezoek te brengen aan je sportstudio.

Daarnaast is er nog een tweede reden waarom sportievelingen een duurder fitnesscentra verkiezen. Schrager verwijst naar een studie uit 2006 van de University of Berkeley. Daaruit blijkt dat klanten die het abonnement cadeau hadden gekregen zich evenveel vertoonden in de fitness als mensen die het lidmaatschap uit eigen zak moesten betalen. Vooral de extraatjes als luxueuze toestellen, een knap interieur, verse handdoeken of chique douches trokken hen over de streep.

Foto Wikipedia / www.localfitness.com.au