Een derde van de mopshonden heeft loopmoeilijkheden

Een derde van de mopshonden heeft loopmoeilijkheden

De afgelopen jaren is de populariteit van de mopshonden de hoogte in geschoten. Bij maar liefst negen van de tien kwekerijen is de verkoop van mopshonden gestegen in de afgelopen drie jaar. Dit is opmerkelijk aangezien de verrimpelde viervoeters kampen met verschillende gezondheidsproblemen.

Om na te gaan hoe ernstig de problemen zijn, onderzochten de onderzoekers 550 mopshonden die geregistreerd waren bij de Swedish Kennel Club. Alle beestjes waren een, vijf of acht jaar oud. Die leeftijd is belangrijk, omdat er onder meer onderzocht werd of er een verband bestond tussen de leeftijd en de gezondheid van de honden.

Afwijkend loopje

De baasjes kregen een formulier waarop ze de gezondheid van hun hond moesten ingeven én waarop ze moesten aangeven of hun trouwe metgezel een raar loopje had. Als dat laatste het geval was, moesten ze ook aangeven of de beestjes tekenen van zwakte vertoonden. Denk daarbij aan beschadigde nagels, een doffe vacht of een verminderde sprongkracht. Daarnaast werd hen ook gevraagd om videomateriaal van hun wandelende mopshonden naar de onderzoekers te sturen.

Van alle onderzochte honden, bleek maar liefst een derde last te hebben van een of andere loopafwijking. Daardoor hadden de beesten vaak geen zin meer in en ommetje. Uit het onderzoek bleek bovendien dat de problemen erger worden met de leeftijd. Dit valt vooral te verklaren door neurologische factoren.