Een derde van de Belgen draagt extra lockdownkilo's mee

Maar liefst 35% van de Belgen is de afgelopen maand door de 'lockdown light' gewicht bijgekomen. Zo'n 12% zag de weegschaal zelfs meer dan 2 kilo extra aanwijzen, blijkt uit een rondvraag van online apotheek Viata. De oorzaak van die toename is minder beweging en meer ongezonde voeding.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

De 'lockdown light' die de regering in het leven riep om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft een duidelijk effect op onze lichaamsgewicht. Dat blijkt uit een enquête van de online apotheek Viata bij 1.000 Belgen. Iets meer dan een derde (35%) zegt de afgelopen maand gewicht te zijn bijgekomen. Bij 12% gaat het zelfs over meer dan 2 kilo en 3% draagt 5 kilo extra mee. Het effect komt meer voor bij vrouwen, waar 40% het getal op de weegschaal zag oplopen.

Vier op de tien ouderen sport minder

De gewichtstoename kent twee oorzaken. Allereerst heeft de vraag om zoveel mogelijk binnen te blijven tot gevolg dat Belgen minder bewegen. Een derde van de bevraagden zegt minder te sporten en bij 55-plussers stijgt dat aantal tot 40%. Als reden daarvoor geeft 77% aan dat ze zo weinig mogelijk willen buiten komen. Zo'n 36% laat weten dat ze er geen zin in hebben en 34% steekt het op de sluiting van de sportclubs. Tegelijk zegt een op de vijf Belgen dat yoga en virtuele fitness een aangenaam alternatief zijn.

Vooral vrouwen en jongeren snoepen meer

De coronamaatregelen hebben ook ons eetpatroon aangepast. Belgen eten en snoepen duidelijk meer en dat geldt vooral voor vrouwen (30% eet meer, 35% snoept meer) en jongeren onder de 35 (38% eet meer, 42% snoept meer). Daarnaast had een kwart van de Belgen het moeilijk om een gezond dieet aan te houden.

Bijna een tiende eet meer pasta en rijst en 5% opent meer conserven. Ook de diepvriessnacks (4%), kant-en-klare maaltijden (3%) en afhaalmaaltijden (3%) verschijnen vaker op ons bord. Die trend is sterker bij min-35-jarigen. Belgen eten minder gezond omdat ze zo weinig mogelijk buiten willen komen (77%), omdat ze zich vervelen (53%) en omdat ze meer angst (42%) en stress (35%) ervaren.