Een degelijke koffiepauze is het geheim van een stressloze werkvloer

Een degelijke koffiepauze is het geheim van een stressloze werkvloer

In Zweden hechten werknemers zelfs zo veel belang aan een kopje koffie op tijd en stond, dat ze de minibreak een specifieke naam gaven: fika. Maar terwijl wij het zwarte goud snel naar binnen slurpen achter het bureau of tijdens een vergadering, gaat de dosis cafeïne bij de Scandinaviërs gepaard met een moment van rust. Zo is een fika bedoeld om het werk even te vergeten en gezellig te keuvelen met de collega's.

Productiviteit

Doorgaans houden de werknemers een eerste pauze om 10 uur 's ochtends, om vervolgens in de namiddag om 15 uur opnieuw gezellig samen te komen met de collega's. Het gaat zelfs zo ver, dat sommige bedrijven fika verplicht hebben. Verschillende experts zijn er immers van overtuigd dat fika de productiviteit zou verbeteren. "Studies hebben aangetoond dat mensen die af en toe een pauze nemen niet minder werk verzetten. Het tegenovergestelde is waar: je efficiëntie kan er juist door verbeteren", beweert professor Viveka Adelsward van de Linköping Universiteit.

Creativiteit

De koffiepauze zorgt er bovendien niet alleen voor dat je efficiënter wordt in je werk, maar het geeft je creativiteit ook een boost. "Je ziet elkaar in minder formele omstandigheden waardoor de hiërarchie verandert. Iedereen voelt zich vrijer om met elkaar te praten." Bovendien kun je eens van gedachten wisselen met iemand die een andere functie heeft, “en voor je het weet zit je plots boordevol nieuwe en creatieve ideeën,” aldus Adelsward.

Foto Pixabay