Een blik achter de schermen bij Instagram-fotograaf Johan Lolos

Een blik achter de schermen bij Instagram-fotograaf Johan Lolos

Noem Johan Lolos gerust een influencer: met zijn 500.000 volgers op Instagram is hij een van de populairste Belgische fotografen. Zijn foto's hebben zoveel succes, dat hij geregeld uitgenodigd wordt overal ter wereld om een paar kiekjes te nemen en te sharen. Maar zijn boek ‘Peaks of Europe' staat helemaal in het teken van zijn eerste liefde. Een roadtrip langs de mooiste Europese landschappen.

 

De mens staat centraal 

“Ik heb jarenlang de wereld rondgereisd, maar besefte plots dat ik mijn eigen continent eigenlijk niet zo goed ken”, vertelt de fotograaf uit Verviers. “Ik wou vooral wat verder gaan dan gewoon foto's maken die doen dromen. Ik wou ook de mensen ontmoeten die op die prachtige plekken wonen.”

Vorig jaar vertrok hij naar het zuiden, richting Kreta. Het beginpunt van een tocht door heel Europa. Met zijn kampeerwagen overnacht hij telkens op paradijselijke plekken. Voor dag en dauw trekt hij er met zijn camera op uit, om van de beste lichtomstandigheden te profiteren. Tijdens zijn reis fotografeert hij niet alleen landschappen, maar maakt hij ook portretten van de mensen die hij ontmoet.

Roadbook

Hij ontdekt life on the road. Wonderlijke momenten in prachtige decors. Momenten die hij wil delen met de wereld. “Dat is wat ik documenteer in dit roadbook. Ik wil niet meer gewoon likes verzamelen op Instagram, maar mijn foto's een andere dimensie geven. Ze vertellen een verhaal en tonen het leven van de mensen die ik onderweg ontmoet”, legt de fotograaf uit. “Ik zie het eerder als een documentaire. Maar dat belet me niet om inspirerende foto's te blijven posten, zoals ik al sinds het begin doe.”

Camille Goret 

Wie is Johan Lolos? 

De liefde voor reizen leidt overal naartoe. En dan vooral naar nog meer reizen. Johan Lolos is er het perfecte voorbeeld van. Hij raakte al snel bekend om zijn backpackerfoto's van Australië. Zijn lowbudgetavonturen aan de andere kant van de wereld bezorgen hem de status van influencer. Binnen de kortste keren nodigen merken en regio's hem uit om promotie te maken op social media. ‘Peaks of Europe' volgt hem door zijn ontdekking van het Oude Continent. Van zuid naar noord, van de Griekse stranden tot de ijzige wateren van Svalbard, in het noorden van Noorwegen. Hij toont ons niet alleen de natuurpracht, maar ook de mensen die in die adembenemende decors wonen.

‘Peaks of Europe', Johan Lolos, Editions Racine, 40 euro