Een bergvakantie met Italiaanse flair

Een bergvakantie met Italiaanse flair

Italië link je niet meteen aan een vakantie in de bergen. Toch loont het de moeite om de Alpen in Oostenrijk achter je te laten en iets zuidelijker af te zakken naar Zuid-Tirol: voor de mediterraanse gezelligheid, Zuid-Tiroolse grappa en heerlijke wijnen. De Dolomieten, een uitloper van de bekendere Alpen, bepalen het gezicht van de streek. Dankzij hun ruwe karakter behoren ze tot het UNESCO wereldnatuurerfgoed.

Relaxte bergmentaliteit

Na een lange rit komen we aan in onze berghut op 2.000 meter hoogte, al lijkt ‘hut' een oneerbiedige naam voor ons verblijf. De Starkenfeld hut is vorig jaar omgebouwd tot een modern hotel met respect voor de traditionele houten stijl van Zuid-Tirol. Ver weg van alle files en gebrom van de stad, komen we er meteen tot rust. Het is er muisstil, op de loeiende koeien na, die ons tijdens onze avondwandeling komen begroeten. De avond sluiten we af in de gezellige bar met een grappa van alpenkruiden.

De volgende ochtend snoeren we onze wandelschoenen dicht en trekken over de bergpaadjes naar onze volgende bestemming: de Kreuzwiesenalm hut. Onze tocht met mooie uitzichten op de Dolomieten en de alpenweide duurt ongeveer een uur, maar je kan er ook dagtochten maken. Als het wat sneller mag, kan je in de Kreuzwiesenalm hut (elektrische) mountainbikes huren. De brede bergpaden in de omgeving zijn hier zeker voor geschikt.

Kaas op 2.000 meter hoogte

In de hut ontmoeten we Johannes, de oudste zoon van de familie Hintegger die deze hut openhoudt. Het bergleven zit duidelijk in zijn DNA. Zijn familie doet al honderden jaren aan landbouw op de Lüsner bergweide. Johannes leidt ons in lederhose rond in zijn kaasmakerij. Van de melk van zijn koeien, die vrij rondzwerven over de bergweide, maakt hij handmatig de heerlijkste alpenkazen.

De kazen moeten tot twee jaar rijpen, dus kan Johannes ons trots een voorraad van meer dan honderd kaasbollen laten zien.

Genoeg gepraat, tijd om te proeven. De kaasplank waar Johannes ons vakkundig door gidst, is een feest voor de smaakpapillen, met als favoriet de Zieggerkäse met bieslook vers uit de tuin.

Paragliden

Naast wandelen en mountainbiken kan je je lichaam (en hoogtevrees) met andere sporten uitdagen. Wij gaan voor paragliding. Met een kloppend hart komen we aan in het Tulperhof, op 1.600 meter hoogte. Daar ontmoeten we Stefan, die samen met ons de sprong zal wagen. Ik krijg een parachute aangemeten en samen nemen we een aanloop. Plots sleurt de wind ons in de vallei en zweven we tussen de bergen. De wereld heeft er nog nooit zo mooi uitgezien.

Naturellness

Na onze avonturen in de bergen, zakken we af naar de rustige Lüsnervallei. Wij verblijven in het wellnesshotel Lüsnerhof, van een andere tak van de Hinteggerfamilie. De goedlachse Franz baat dit hotel uit met zijn vrouw, drie dochters en zoon. Het Lüsnerhof telt 60 kamers, en toch heb je het gevoel bij de familie Hintegger als eregast thuis te komen. 's Ochtends begin je de dag met yoga met Franz, bij het ontbijt eet je verse eitjes van de kippen van zoontje David, daarna maak je een natuurwandeling begeleid door Maria. ‘s Avonds kom je tijdens het diner de hele familie tegen.

Net zoals in vele hotels in Zuid-Tirol eet je in het Lüsnerhof lokale lekkernijen, zoals appelstrudel en verfijnde ravioli. Dit familiehotel gaat er prat op organisch te zijn. Het diner wordt dan ook afgewerkt met groenten en kruiden uit de tuin.

Na het sporten is het tijd voor wellness. In Zuid-Tirol heerst er een lange traditie van geneeskrachtige baden. Vandaag de dag heeft dit gebruik plaatsgemaakt voor een uitgebreide wellnesscultuur. Op de heuvel achter het hotel volgen we een heus wellnessparcours in openlucht met zwemvijver, blotevoetenpad, flotarium met zicht op de rivier en schommelende infraroodcabine die uitkijkt op de bergen. Kortom, in het Lüsnerhof gaan natuur en wellness hand in hand, wat ons sinds lang écht zen maakt. De vliegen en geur van gemaaid gras nemen de gasten er dan graag bij.

Praktisch

  • Met Brussels Airlines vlieg je dagelijks vanuit Zaventem naar Milaan. Van Milaan naar de bergen in Zuid-Tirol ben je wel zo'n vier uur onderweg met een taxi of gehuurde wagen. Andere luchthavens in de buurt zijn Innsbruck, Verona, Bergamo en Venetië. Wanneer je Zuid-Tirol voor een langere periode wilt bezoeken, is de wagen ook zeker een optie.
  • In de bergen sliepen wij in de vernieuwde Starkenfeld hut en bezochten we de gezellige Kreuzwiesenalm hut. Meer info en prijzen op www.starkenfeld.com en www.kreuzwiesenalm.com.
  • Het wellnesshotel waar wij verbleven heet het Lüsnerhof. Boeken kan via www.luesnerhof.it
  • www.suedtirol.info