Een Belg op zeven haalt einde van de maand niet

Zo'n 1.700.000 Belgen hebben moeite om op het einde van de maand financieel rond te komen. De organisatie Samen tegen Armoede pleit ervoor om de leeflonen in ons land op te trekken tot de Europese armoedegrens.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Met een groep van zeven veldrijders, waarvan er een de finishlijn niet haalt, symboliseert Samen Tegen Armoede het probleem van armoede in ons land. De organisatie binnen Welzijnszorg lanceert een campagne om te ijveren voor de garantie op een leefbaar inkomen voor iedereen. "Praktisch geen enkele uitkering in België overschrijdt de Europese armoedegrens. Het moeten leven van een uitkering is in feite een ticket naar een leven in armoede", stelt Samen Tegen Armoede vast.

Op zoek naar 2 miljard euro

"Vele regeringsbeloftes ten spijt hebben we nog niet veel vooruitgang geboekt", zegt Marc Justaert, voorzitter van Welzijnszorg. Met 893 euro voor een alleenstaande en 1.190 euro voor een gezinshoofd komt het leefloon niet in de buurt van de armoedegrens (respectievelijk 1.115 en 1.673 euro). Volgens berekeningen van Samen Tegen Armoede is er jaarlijks 700 miljoen euro nodig om de leeflonen op te trekken. Het Planbureau heeft het over 1 miljard euro om alle laagste uitkeringen (leefloon, invaliditeit en inkomensgarantie voor uitkeringen) gelijk te stellen. Wanneer ook de werkloosheidsuitkeringen en laagste lonen opgetrokken worden, stijgt de kostprijs naar 2 miljard euro.

"Het gaat om een politieke keuze", aldus Justaert. "Vergeet niet dat we wel bijna 4 miljard euro over hebben voor het fiscaal voordeel voor bedrijfswagens."