Eén Belg op vijf worstelt met budget

Eén Belg op vijf worstelt met budget

Eén Belg op vijf (19 procent) had in 2018 moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Dat blijkt uit een enquête over armoede georganiseerd door het Belgisch statistiekbureau Statbel. Moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, betekent dat het "moeilijk" of "zeer moeilijk" is voor een huishouden om rond te komen met hun budget.

Uit de peiling bij 6.000 huishoudens blijkt dat een week op vakantie gaan of een onverwachte uitgaven doen van 1.100 euro voor een kwart van de Belgen onmogelijk is. Maandelijkse kosten zoals de huur en de energierekeningen vormen een probleem voor 6 procent van de bevolking, net zoals een eigen wagen bezitten. Vijf procent van de Belgen kan zich niet veroorloven regelmatig vlees, kip, vis of vegetarisch te eten. De aankoop van een televisie, telefoon of wasmachine vormt voor bijna niemand een probleem.

Wanneer een gezin zich vier van die uitgaven niet kan veroorloven, is sprake van 'ernstige materiële deprivatie'. Vorig jaar was dat voor vijf procent van de bevolking het geval.

bron: Belga