Een allergie voor seks? Het bestaat wel degelijk

Een allergie voor seks? Het bestaat wel degelijk

POIS is een uiterst zeldzame allergie die wereldwijd slechts bij 50 mannen is vastgesteld. Wie last heeft van de allergie, krijgt enkele minuten na de zaadlozing onder andere last van extreme vermoeidheid, pijnlijke en gespannen spieren, jeukende rode ogen of een verstopte neus. Ongeacht hoe mannen aan hun ejaculatie komen, de symptomen treden altijd vlak nadien op. De ziekte komt voor het eerst voor tijdens de puberteit en blijft levenslang aanwezig.

Onthouding

De beste manier om POIS te voorkomen, is door je te onthouden van seks. Maar zelf dan, is het moeilijk om een zaadlozing te voorkomen. Wetenschappers hebben de oorzaak van het syndroom nog niet gevonden, maar er zijn vermoedens dat de mannen in kwestie eigenlijk allergisch zijn voor een proteïne in hun sperma.

 

Latex, glijmiddel en sperma

Naast POIS bestaan er nog enkele andere allergieën die een vrijpartij heel erg onaangenaam kunnen maken. Zowel het condoom, glijmiddel en in zeldzame gevallen ook vaginaal vocht en sperma, kunnen een allergische reactie veroorzaken bij mannen en vrouwen. Na geslachtsgemeenschap kun je last krijgen van lokale zwelling en jeuk, astma of zelfs een anafylactische shock. Klachten na de seks wijzen trouwens niet per se op een allergische reactie, er kan evengoed een soa in het spel zijn. Raadpleeg daarom bij klachten altijd je huisarts.