EDF Luminus vervroegt terugkeer van centrale Seraing op elektriciteitsmarkt

EDF Luminus vervroegt terugkeer van centrale Seraing op elektriciteitsmarkt

Energieleverancier EDF Luminus gaat de stoom- en gascentrale van Seraing al op 15 oktober weer op de elektriciteitsmarkt brengen. Dat heeft de onderneming dinsdagavond meegedeeld. De centrale, die een capaciteit heeft van 470 MW, zou normaal gezien nog tot 31 oktober 2018 deel uitmaken van de strategische reserve. De terugkeer op de markt was voorzien voor 1 november.

Maar de elektriciteitsproducent zegt dat nu dat ze "omwille van het aangekondigde risico op een elektriciteitstekort" er "alles aan gedaan heeft om de terugkeer op de markt met ongeveer twee weken te vervroegen". Er wordt wel nog benadrukt dat die vervroegde terugkeer gebeurt "onder voorbehoud van de noodzakelijke testen".

Een week geleden had EDF Luminus nog bekendgemaakt dat het zwaar getroffen werd door de problemen in de Belgische kerncentrales. Omdat het bedrijf tien procent bezit van de jongste reactoren - Doel 3 en 4 en Tihange 2 en 3 - moet het mee de vaste kosten en herstellingswerken betalen. De problemen doen ook de energiefactuur voor de klant fors oplopen.

bron: Belga