ECR-fractie draagt Helga Stevens (N-VA) voor als kandidaat-voorzitter Europees Parlement

ECR-fractie draagt Helga Stevens (N-VA) voor als kandidaat-voorzitter Europees Parlement

Volgt de Duitse sociaaldemocraat Martin Schulz zichzelf op als voorzitter van het Europees Parlement of zal er na Nieuwjaar iemand anders op zijn stoel zitten? Dat is de 'million dollar question' die steeds meer EU-waarnemers in zijn greep houdt. De ECR-fractie draagt alvast het Vlaamse Europarlementslid Helga Stevens (N-VA) voor. Op 1 januari gaat het Europese halfrond de tweede helft van zijn legislatuur in. Het is niet ongebruikelijk dat het parlement dan ook een nieuwe voorzitter krijgt. Met de christendemocraat Jean-Claude Juncker aan het hoofd van de Europese Commissie en de conservatief-liberale Pool Donald Tusk als voorzitter van de Europese Raad bezet de EVP al twee cruciale functies. Het is daarom niet voor de hand liggend dat de EVP ook nog eens het voorzitterschap van het parlement in de wacht zou slepen.

Het is een publiek geheim dat Martin Schulz graag zichzelf zou opvolgen. Maar de andere fracties ruiken hun kans. De Engelstalige nieuwswebsite Politico schrijft vrijdag dat de liberale ALDE Guy Verhofstadt (Open Vld) steunt, maar daarvoor is het nog te vroeg, luidt het bij zijn fractie. De liberalen hebben nog niet beslist wie ze steunen maar willen omwille van hun "electoraal gewicht" in de Europese Raad niet met lege handen achterblijven wanneer met de Europese topfuncties geschoven wordt. Zo is de voorzitter van de eurogroep, de Nederlander Jeroen Dijsselbloem, een sociaaldemocraat.

De ECR-fractie in het Europees Parlement blijft alvast niet bij de pakken zitten en schuift Helga Stevens naar voor als kandidaat-voorzitter. Dat bevestigt Stevens zelf aan Belga. De kans dat zij op de voorzittersstoel belandt, lijkt echter klein. Insiders wijzen erop dat de beslissing ongetwijfeld het resultaat van een politiek akkoord zal zijn en dat de ECR in die context op weinig medestanders zal kunnen rekenen - ook al is de fractie rond de Britse conservatieven de op twee na grootste in het parlement. In januari stemmen de Europarlementsleden over hun (nieuwe) voorzitter. Tegen begin december zou al duidelijk moeten zijn wie het wordt.

bron: Belga