Ecotoerisme: te voet, met de fiets of per boot

Ecotoerisme: te voet, met de fiets of per boot

Trekken in de bergen

Als Belg hoef je niet ver te gaan voor een actieve bergvakantie. Met de trein ben je zo in de Franse Alpen, waar je bergwandelingen kan maken om ‘u' tegen te zeggen. Een tip: Queyras is een klein dal in de Franse Hautes-Alpes met een regionaal natuurpark. Hier spot je gemzen, alpenmarmotten, adelaars en zelfs wolven. 's Nachts slaap je in gezellige, hooggelegen berghutten. Door de afgelegen ligging is de streek nog zeer authentiek en de na¬tuur is er door de eeuwen heen nauwelijks aangetast. Uren wandelen en geen mens tegenkomen, hier kan het nog.

Biohotel Theiners Garte (c) Hannes Niederkofler

Ook in het noorden van Italië vind je een uitloper van de Alpen, de Dolomieten. Om de natuur voor zowel mens als dier leefbaar te houden, zet de regio Zuid-Tirol sterk in op ecotoerisme. In luxueuze bio-hotels als Biorefugium Theiner's Garten eet je organisch voedsel uit de tuin en geniet je van een ‘natuurlijke' wellness. Op de familieboerderij Taser Alm worden de kamers dan weer verwarmd door houtsnippers en zonnepanelen en gebruiken ze water uit eigen bron.

Foto Unsplash

Wie Frankrijk en België beu is, kan ook naar het groene Slovenië trekken, met de bus of de trein. Het land is bezaaid met meren en bergen, dus om te zwemmen en te wandelen ben je hier aan het juiste adres. In de winter kan je er ook skiën. Slovenië telt verschillende ecoverblijven zoals boer¬derijen of hotels, maar ook lodges. Ruševec Green Village ligt te midden van de bossen bij Pohorje. De blokhutten zijn gebouwd met ecologisch hout en hanteren het principe van ‘permacultuur', waarbij duurzaam bouwen en respect voor de omgeving centraal staan.

Fietsen in de Vallée du Loire

De fietsvakantie is terug van weggeweest. De rustige Vallée du Loir in Frankrijk, niet te verwarren met de drukkere Vallée de La Loire, is een ideale regio voor fietsers. Op je tocht spot je mooie kastelen en groene wijngaarden. Bij de ambachte¬lijke winkels kan je een picknick bestellen met verse, lokale producten in een biologisch afbreekbare of recycleerbare verpakking. De enthousiaste ambachtslui vertellen je graag met welke seizoensgebonden producten ze werken. Stop nog even in een wijngaard voor een lekker flesje Jasnières-wijn en de picknick is compleet.

Varen in het groene Venetië

(c) Vendée Tourisme

In de buurt van de Franse stad Nantes, aan de westkust, vind je de Vendée, oftewel ‘het groene Venetië'. Het door de mens aangelegde natte moerasland is een ongelooflijk labyrint van waterwegen. De beste manier om de regio te ontdekken, is dan ook per boot. Traditionele bootjes die hun CO2-uitstoot beperken en kano's zijn de norm. Ecologisch logeren doe je bijvoorbeeld in de Terragora Lodges in Les Epesses, waar je als een vlinder in een cocon slaapt. Die cocon bestaat uit een houten frame en isolatie van houtwol. 95% van de bouwmaterialen zijn na¬tuurlijk. Het verblijf werkt ook met zonne-energie.

Janne Vandevelde