Economische missie Indonesië - Indonesië schreeuwt om hulp Belgische havenbedrijven

De Indonesische regering wil van haar land weer een trotse maritieme natie maken. Voor de nodige infrastructuurwerken rekent ze op Belgische expertise. Tijdens de Belgische prinselijke handelsmissie werden alvast contracten met de Antwerpse haven ondertekend. Tijdens een seminarie in de hoofdstad Jakarta waren coördinerend minister voor Maritieme Zaken Rizal Ramli en minister van Visserij Susi Pudjastuti heel vriendelijk voor België. "We hebben veel nieuwe infrastructuur nodig en stellen ons open voor alle landen. Helaas zijn het de Chinezen die de laagste kostprijs bieden, maar dat is maar als je naar de eerste kost kijkt. Als je naar kwaliteit kijkt, doen de Belgen beter. Nemen we levensduur in rekening, zijn jullie concurrentieel", zei Ramli.

De wensen van Indonesië zijn niet min: vijfduizend kilometer spoor, tientallen havens op de bijna 14.000 eilanden en meer dan 100 nieuwe luchthavens staan op het verlanglijstje. In Jakarta zijn er plannen om een muur te bouwen als bescherming tegen overstromingen. De visserijminister wil op haar beurt de visserij grondig moderniseren, onder meer door de traditionele vissers nieuw materiaal te geven om hun capaciteit te verhogen. Ook voor de export zijn nieuwe schepen nodig.

"Wij brengen state of the art bedrijven mee. Ons land mag gezien worden als een zwaargewicht in maritieme knowhow", zei Vlaams minister voor Economie Philippe Muyters, die de kwaliteiten van Antwerpen, Zeebrugge en Gent en de rol van Vlaanderen als internationale hub aanpress. Maar Muyters bracht ook de besognes van de Belgische bedrijven over. Zij willen rechtszekerheid en een vlotte administratieve afhandeling in Indonesië. Daar is nog redelijk wat werk aan, luidt het.

Tijdens het seminarie, bij de start bijgewoond door prinses Astrid, werden alvast twee principe-akkoorden met de Antwerpse haven ondertekend. Er is onder meer een samenwerking in de maak met het Antwerpse haventrainingscentrum APEC. Voorzitter van het Gemeentelijk Havenbedrijf Marc Van Peel zette de handtekening.

bron: Belga