Ecolo en Défi kunnen sleutelrol spelen in Waalse politieke crisis

Ecolo en Défi kunnen sleutelrol spelen in Waalse politieke crisis

De Brusselse puzzel

De situatie is ingewikkeldst in Brussel. Daar bestaat de huidige regering uit PS, cdH, Défi, Open Vld, sp.a en CD&V. De MR zal de Franstalige socialisten moeten vervangen, maar staat niet op goede voet met Défi, dat in een vorig leven als het FDF een kartel vormde met de liberalen. De rancune over de pijnlijke scheiding van de twee partijen zou een coalitie in de weg kunnen staan.

Een alternatief is een intrede van Ecolo. Al is de kans groot dat die haar Vlaamse zusterpartij Groen mee zal willen nemen. Dat ligt voor de Nederlandse partijen moeilijk, omdat dat hun invloed vermindert.

Een tweestrijd in de Franstalige Gemeenschap

De kaarten liggen anders in de regering van de Franstalige Gemeenschap. Daar hebben cdH en MR voldoende aan één extra partner, Ecolo of Défi. De groenen reageerden afwachtend op de uitgestoken hand van cdH-voorzitter Benoît Lutgen, want ze verloren terrein bij de vorige verkiezingen en willen een gelijkaardig scenario in 2018 en 2019 vermijden. Bovendien zou de linkse oppositie, bestaande uit PS en PTB, de partij zwaar kunnen viseren.

Ook Défi staat niet meteen te springen om MR en cdH bij te springen. Er is de rancune over het heengegane kartel en het feit dat Défi en cdH grotendeels in dezelfde electorale vijver vissen.

Het Waals onderonsje tussen cdH en MR

In principe lijkt de nieuwe Waalse regering al bij voorbaat gevormd. MR en cdH hebben samen een meerderheid, zij het met een nipte reserve van één zetel. Het is een optie om samen met Ecolo voor meer ademruimte te zorgen, maar die partij zal overal mee willen regeren of nergens.