Ebola-uitbraak in oorlogsgebied valt moeilijk te bestrijden

door
Belga
Leestijd 2 min.

De nieuwe uitbraak van de gevaarlijke ebola infectieziekte in een oorlogsgebied in Congo stelt de hulpverleners voor grote problemen. Medisch personeel kan wellicht enkel onder begeleiding van gewapende escortes in de regio geraken, zei Peter Salama, een Australisch epidemioloog en hoofd van de spoedinterventies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), in Genève. "De veiligheidssituatie maakt het erg moeilijk om mensen op te sporen die in contact zijn gekomen met patiënten en om hen vaccinaties toe te dienen. Het is een erg complexe opdracht om een dodelijke, hoogbedreigende ziekteverwekker in een oorlogsgebied uit te roeien", zei Salama.

Sinds de uitbraak eind juli bekendraakte zijn volgens de WHO twintig mensen in de regio rond Beni in de provincie Noord-Kivu in het noordoosten van het land gestorven aan symptomen die op ebola wijzen. Vier van de bloedtests van patiënten waren positief. De WHO is met tientallen medewerkers ter plekke, net zoals hulporganisaties als Artsen zonder Grenzen en het Rode Kruis.

Tal van gewapende groepen zijn actief in het onrustige oostelijke grensgebied, waar ze elkaar bestrijden voor de bodemschatten. Een miljoen van de acht miljoen inwoners van Noord-Kivu is ontheemd of gevlucht voor het geweld naar Oeganda, Tanzania, Rwanda en Burundi.

De WHO heeft deze uitbraak bestempeld als risicovol, omdat de kans op een verdere internationale verspreiding erg groot is". De nieuwe uitbraak werd pas enkele dagen na 24 juli bekendgemaakt, toen Congo verklaarde dat de vorige ebola-epidemie beteugeld was. Die maakte sinds mei 33 slachtoffers in de westelijke Evenaarsprovincie.

Er zijn aanwijzingen dat beide uitbraken dezelfde virusstam dragen, maar er is voorlopig geen bewijs dat beide zijn verbonden, aldus Salama. Ebola, een hoogst besmettelijke koortsaandoening, leidt vaak tot massale interne bloedingen met de dood als gevolg.

bron: Belga