Ebbenhouten Schoen - Topschutter Ally Samatta is de nieuwe Ebbenhouten Schoen

Ebbenhouten Schoen - Topschutter Ally Samatta is de nieuwe Ebbenhouten Schoen

Mbwana Ally Samatta is maandag in het Birmingham Palace in Anderlecht uitgeroepen tot de 28e Ebbenhouten Schoen. Samatta werd in laatste instantie verhinderd en was niet aanwezig op het gala. De prijs, overhandigd door oud-winnaars Emile Mpenza en Mémé Tchité, werd in ontvangst genomen door zijn ploegmakker bij Racing Genk, Dieumerci Ndongala. De 26-jarige Samatta is de opvolger van Anthony Limbombe, die vorige zomer na een uitstekend seizoen Club Brugge inruilde voor het Franse Nantes. De Ebbenhouten Schoen beloont de beste voetballer uit Afrika of van Afrikaanse afkomst in de Jupiler Pro League. De Tanzaniaanse aanvalsleider van Racing Genk zit dit seizoen - alle competities inbegrepen - al aan 32 treffers. In de Jupiler Pro League trof hij tot dusver 23 keer raak, waarvan drie keer in Play-off 1. Hij is daarmee voorlopig eigenaar van de Gouden Stier. Afgelopen vrijdag pikte hij ook zijn goaltje mee in de 4-0 overwinning tegen Antwerp. Samatta is een zeer belangrijke pion in het elftal van coach Philippe Clement, dat op drie speeldagen van het einde van de play-offs dicht bij de titel staat. Komende zondag kan Genk, mits winst bij grote concurrent Club Brugge, een vierde landskampioenschap vieren.

Samatta is de eerste Genkse winnaar sinds Moumouni Dagano. De Burkinese aanvaller won de trofee in 2002 en behaalde datzelfde jaar eveneens de titel met Genk. Eerder was Souleymane Oulare de eerste Genk-speler die de Ebbenhouten Schoen won in 1999, eveneens een Genks titeljaar.

De Ebbenhouten Schoen bekroont de beste voetballer van Afrikaanse origine uit de Belgische competitie. Het referendum werd in leven geroepen door de vzw African Culture Promotion en RTL-TVi. De jury bestaat onder andere uit de trainers uit de nationale afdelingen, leden van de Belgische sportredacties (geschreven en audiovisuele pers) en leden van een erejury, voorgezeten door voormalig Anderlecht-verdediger Georges Heylens.

bron: Belga