Eandis behoudt vertrouwen in overeenkomst met Chinees staatsbedrijf

door
Belga
Leestijd 1 min.

Eandis behoudt haar vertrouwen in de overeenkomst met State Grid Europe Ltd (SGEL). Dat zegt de distributienetbeheerder nadat de Veiligheid van de Staat een advies formuleerde op de overeenkomst. Eandis vernam tot haar "verbazing" het advies via de pers. "Op basis van een, zo lijkt het althans, korte analyse van SGEL", verduidelijkt woordvoerder Simon Van Wijmeersch (Eandis). "Tot het versturen van dit bericht werd Eandis niet op de hoogte gebracht van een eventuele problematische situatie. Indien dit toch het geval is, verwachten we alsnog gecontacteerd te worden door de veiligheidsinstanties."

In afwachting daarvan zegt het bestuur en het management de conclusies van de analyse formeel te weerleggen. De distributienetbeheerder herhaalt dat SGEL geen operationele partner wordt, dus geen operationele zeggenschap krijgt, evenmin toegang tot operationele activiteiten. Bovendien, zegt Eandis, is de aanwezigheid van de Chinese partner binnen de bestuursorganen zo klein, dat SGEL dergelijke inmening ook niet via bestuursorganen kan forceren. De distributienetbeheerder zegt voorts dat vertrouwelijke aangelegenheden enkel in een nieuw op te richten "uitvoerend comité" zullen behandeld worden, waar SGEL niet in zetelt.

"Het is vergezocht om op basis van een minderheidsparticipatie van 14 pct en een aanwezigheid in de bestuursorganen van 5,88 pct te vrezen voor een 'inmenging"' van de Chinese overheid via SGEL."

bron: Belga