E-sigaret tien keer schadelijker dan tabak

E-sigaret tien keer schadelijker dan tabak

De elektronische sigaret is een hit. Veel rokers hopen te kunnen stoppen met roken door over te stappen naar de gezondere elektronische variant van de sigaret. Helaas moeten we dat 'gezondere' met een korreltje zout nemen volgens Japanse wetenschappers. De e-sigaret zou namelijk tien keer zoveel kankerverwekkende stoffen als de gewone tabak bevatten.

Als je een e-sigaret rook, inhaleer je een gearomatiseerde vloeistof die door verhitting wordt omgezet tot damp. Japanse onderzoekers hebben nu die dampen onderzocht en vonden dat ze kankerverwekkende stoffen bevatten zoals formaldehyde en acetaldehyde. Soms zelfs tien keer meer dan in gewone sigaretten.

"Vooral als de draad die zorgt voor de verdamping van de vloeistof, oververhit geraakt, komen er grote hoeveelheden schadelijke stoffen vrij," zegt Naoki Kunugita, één van de onderzoekers.

In augustus waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie al voor het gebruik van de e-sigaret. Toch worden de sigaretten steeds populairder. De omzet is opgelopen tot 3 miljard dollar per jaar. Of de groei doorzet zal afhangen van verder onderzoek naar hoe ongezond en risicovol het elektronisch roken daadwerkelijk is.