«E-mails vormen een bron van sluimerende stress»

«E-mails vormen een bron van sluimerende stress»

De evolutie op het vlak van technologie heeft ook op de werkvloer ingrijpende veranderingen met zich meegebracht. De dag van vandaag wordt er meer en meer verwacht dat werknemers altijd en overal beschikbaar zijn voor hun werkgever, zowel via telefoon als via e-mail. En dat is nefast voor hun mentale welzijn.

Uit een rapport van het Londense Future Work Center, dat zich bezighoudt met onderzoek rond arbeidspsychologie, blijkt dat vooral de pushmeldingen om e-mails te signaleren de boosdoener zijn. Ze vormen een constante bron van angst, stress en frustratie. Experts wijzen erop dat het simpelweg uitschakelen van je app en dus ook de eindeloze stroom aan e-mails die binnenkomen, weleens de sleutel kan zijn tot een gelukkiger leven.

«Werknemers moeten gedwongen worden om zelf de controle over hun e-mails te behouden, in plaats van zich door hun mailbox te laten terroriseren», zo wordt er in de studie benadrukt. Dat komt zowel je efficiëntie als je concentratie ten goede. «Zorg er dus voor dat je enkel je mailbox gebruikt wanneer je daar bewust voor kiest, niet omdat je mailbox altijd op de achtergrond aanwezig is», geven de experts nog mee.

Vooral jonge werknemers hebben veel last van stress door de binnenkomende e-mails.