"E-mail over sluiting metro zat in verkeerde mailbox"

Vlak voor de ontploffing in Maalbeek ontving de topman van de Brusselse spoorwegpolitie het bericht dat de metro dicht moest. Ook al had hij de e-mail kunnen lezen, was het nog steeds te laat om de aanslag te vermijden.
door
Xavier
Leestijd 1 min.

De parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen ging gisteren op zoek naar een antwoord op de vraag of het Brusselse metronet niet voor de aanslag in Maalbeek gesloten kon worden, waardoor een evacuatie had kunnen plaatsvinden.

Jo Decuyper, het diensthoofd van de Brusselse spoorwegpolitie, verklaarde dat de topman van zijn organisatie net voor de ontploffing in Maalbeek het bericht kreeg dat de Brusselse metro dicht moest. De e-mail was echter naar zijn persoonlijke mailbox gestuurd, waardoor hij hem pas later zag. Het bericht kwam ook te laat om nog iets te kunnen voorkomen. Intussen is al afgesproken dat dergelijke e-mails naar de functionele mailboxen moeten worden gestuurd.

Na de aanslag werd het metronet direct stilgelegd. Dat was volgens Eric Buslot, preventieadviseur van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB, te danken aan de bestuurder van het getroffen metrostel. "Binnen de paar seconden is de brandweer verwittigd", aldus de adviseur. Buslot wou zich niet uitspreken op de vraag of het metronet direct toe moest na de ontploffing in Zaventem. "Stel dat de aanslagen in omgekeerde volgorde zouden gebeurd zijn, zou men dan ook gevraagd hebben om Zaventem te sluiten?"

Foto Belga / D. Waem