E-bunker beschermt computergegevens tegen atoombom

door
Jelle
Leestijd 1 min.

Het Belgische bedrijf Merak beschermt elektronische gegevens in een ‘e-bunker'. De bunker kan zelfs een atoombom weerstaan.

Iedereen heeft wel bestanden op zijn computer die hij of zij liever niet kwijtgeraakt, zoals die fabuleuze reisfoto's met ondergaande zon tijdens de laatste reis naar Brazilië, maar weinigen onder ons zullen die bestanden beschermen tegen een atoombom. Bij sommige bedrijven is het veilig bewaren van gegevens echter cruciaal, en daar speelt het Belgische bedrijf Merak op in. Hun ondergrondse bunker in Vilvoorde is gebouwd naar het voorbeeld van de Zwitserse atoomschuilkelders en bevat belangrijke elektronische gegevens van binnen- en buitenlandse bedrijven.

Faraday

De bunker is opgevat als een kooi van Faraday, waardoor een blikseminslag, de magnetische straling van een zonnestorm of zelfs een elektromagnetische ‘e-bom' geen kans maken. Er is een uiterst vernuftig brandblussysteem en om binnen te geraken moet je een lange reeks procedures doorlopen.

Sandwich

De Vilvoordse bunker is overigens niet de enige in zijn soort. Zo is er in het Britse stadje Sandwich in het graafschap Kent een gelijkaardige bunker die gevestigd is een oude legerbasis die na de Koude Oorlog in onbruik geraakte. De prikkeldraad en bewakingshonden zijn er nog steeds, maar in plaats van militaire gegevens, bewaken ze nu bedrijfsgegevens. De bunker in Sandwich kan na een hypothetische atoomaanval dankzij noodgeneratoren zelfs nog drie maanden zonder stroom verder.