Dwars door Vlaanderen krijgt grondige make-over

Dwars door Vlaanderen krijgt grondige make-over

Het was al langer bekend dat Dwars door Vlaanderen op de kalender zou verschuiven naar de woensdag voor de Ronde van Vlaanderen. Een gevolg daarvan is dat organisator Wouter Vandenhaute flink gesnoeid heeft in het parcours. Van ruim 200 kilometer wordt de wedstrijd ingekort naar 181 kilometer, wat volgens Vandenhaute nodig is om de tenoren uit de Ronde aan de start te krijgen.

160 kilometer

"En als het aan mij ligt wordt de wedstrijd nog verder ingekort, zelfs naar 160 kilometer", klinkt het. "De renners die op zondag rijden, kunnen zo ook vol gaan op de woensdag daarvoor. Enkele hellingen die de Ronde van Vlaanderen de afgelopen jaren links liet liggen hebben we nu bovendien opgenomen in het parcours van Dwars door Vlaanderen."

Zo verdwijnen de Oude Kwaremont en de Paterberg, maar de Kluisberg en de Knokteberg zijn nieuw en komen meerdere keren terug. De aankomst ligt nog altijd in Waregem en ook de laatste 30 kilometer blijft ongewijzigd. "Het parcours is wat aan de brave kant", vindt Yves Lampaert, de winnaar van de vorige editie. "Maar de wedstrijd op zich is volgens mij nog pittig genoeg en er zal wellicht zeer intensief gereden worden. De bergjes die er nu inzitten nodigen uit tot demarreren."

Brabantse Pijl

Dwars door Vlaanderen is overigens niet de enige Vlaamse semiklassieker die Vandenhaute een update wil geven. Ook de Brabantse Pijl en de Scheldeprijs worden onder handen genomen.

"In de Brabantse Pijl moet het deelnemersveld nog iets sterker worden", klinkt het. "Ik wil daar Michael Matthews op het podium zien staan of Alejandro Valverde. Met de Scheldeprijs trekken we volgend jaar naar Zeeland om er zo een echte 'Scheldeprijs' van te maken. Ons huiswerk is nog niet af."