DVZ kon meer weten over gerechtelijk parcours Rustemi, suggereert Geens

DVZ kon meer weten over gerechtelijk parcours Rustemi, suggereert Geens

De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) had meer kunnen weten over de gerechtelijke stappen die de Albanese crimineel Safet Rustemi nog boven het hoofd hingen in ons land. Dat viel af te leiden uit verklaringen die minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vanda

Staatssecretaris Francken verklaarde eerder dat de DVZ niet was ingelicht door justitie of politie over het gerechtelijk parcours dat Rustemi nog moest afleggen. Daarom deed de dienst wat de wet hem voorschrijft, namelijk een illegale crimineel uitwijzen, aldus Francken. Advocaat Sven Mary stelde gisteravond echter dat DVZ wel degelijk meer had kunnen weten en dat bleek vandaag ook uit het antwoord van Justitieminister Geens tijdens het vragenuurtje in de Kamer.

Op vragen van Monica De Coninck (sp.a), Katja Gabriëls (Open Vld) en Hendrik Vuye (Vuye & Wouters) legde hij uit dat bij de overdracht van Rustemi uit de gevangenis van Sint-Gillis naar het gesloten centrum van Brugge, zijn opsluitingsfiche werd meegegeven waarin de vrijlating onder borg vermeld stond. "Men verzekert mij dat DVZ toegang heeft tot de databank van Gevangeniswezen", stelde Geens nog. DVZ heeft overigens geen advies gevraagd aan het openbaar ministerie, al is dat enkel verplicht in terreurzaken.

De minister kondigde aan dat hij met staatssecretaris Francken en de bevoegde diensten overleg zal plegen. Dat moet leiden tot een betere samenwerking tussen Justitie en DVZ over niet-veroordeelden die niet worden verdacht van terrorisme en die geen verblijfstitel hebben.

In haar repliek viel De Coninck fors uit naar Francken, die vanop de regeringsbanken het antwoord van Geens beluisterde. "U laat criminelen vrij. U geeft ze een vrijgeleide om naar het buitenland te gaan. Lees het verslag en doe uw werk", beet ze de staatssecretaris toe. Vuye kon slechts één zaak concluderen: "DVZ faalt". "Al die recordtweets zijn eigenlijk fake news. Gepimpte cijfers die de straffeloosheid moeten verbergen."

bron: Belga