DVV Trofee - Lille - Mathieu van der Poel soleert naar 27e zege

DVV Trofee - Lille - Mathieu van der Poel soleert naar 27e zege

Mathieu van der Poel (Corendon-Circus) heeft zaterdagmiddag in Lille de Krawatencross, de achtste en laatste manche van de DVV Trofee, op zijn naam geschreven. De 23-jarige Nederlander is ook de eindwinnaar van het regelmatigheidscriterium. Van der poel won zeven van de acht manches. Alleen de openingsmanche in Ronse moest hij aan zijn landgenoot Lars van der Haar laten.

In Lille koos Van der Poel van bij de start het hazenpad en trok hij zijn solo door tot aan de finish. De Europese kampioen boekte zo zijn 27e overwinning van het veldritseizoen. Tim Merlier klopte Laurens Sweeck in de spurt voor de tweede plaats. Wereldkampioen Wout van Aert, die in laatste rechte lijn is richting het Vlaamse voorjaar, kwam voor eigen volk pas als achtste over de streep.

Aerts probeerde aanvankelijk de kloof met Van der Poel te dichten en reed een tijdlang voor een omvangrijke groep met Van Aert, Sweeck, Merlier, de Tsjech Michael Boros, de Nederlander Corné van Kessel, Michael Vanthourenhout en Kevin Pauwels uit. Net voor halfcross werd hij gegrepen. Boros zakte weg en zijn plaats in de achtervolgende groep werd ingenomen door Van der Haar.

Op vier ronden van het einde had Van der Poel 38 seconden voor op Sweeck. Het trio Merlier-van Kessel-Pauwels moest dan al 43 seconden goed maken. Van Aert was teruggezakt naar de negende plaats. Sweeck kreeg wat later het gezelschap van Merlier, die hem een ronde verder in de steek zou laten, maar na een valpartij moest Merlier opnieuw het gezelschap dulden van Sweeck. Van der Poel bleef verder imponeren, maakte van de slotronde een heuse ereronde, en won voor de derde keer op rij in Lille. In de strijd voor de dichtste ereplaats trok Merlier in een lange sprint het laken naar zich toe.

Van der Poel moest woensdag nog verstek laten voor de Kasteelcross van Maldegem met maag- en darmproblemen en moest vorige week de wereldtitel aan Van Aert laten. De Nederlander steekt na de Wereldbeker nu ook de DVV Trofee op zak. In dat klassement houdt hij bijna 9 minuten over op Toon Aerts, die tweede wordt. Van Aert eindigt als derde.

Zondag staat in Hoogstraten de voorlaatste manche van de Superprestige op het programma. In dat regelmatigheidsklassement leidt Van Aert, met één punt voorsprong op van der Poel.

.

bron: Belga