"Duurzaam reizen is een fantastische ontwikkelingshefboom"

Duurzaam reizen is ook stilstaan bij de impact van je verblijf op je bestemming. Slim reizen kan een fantastische ontwikkelingshefboom zijn, op voorwaarde dat je er goed over nadenkt vóór je vertrekt.
door
Mare
Leestijd 2 min.

Een duurzame reis bereid je grondig voor. De keuze van de gids, van het hotel, de samenstelling van het programma… «Er zijn veel zaken om in aanmerking te nemen», benadrukt Greet Huybrechts van het reisbureau Joker, de pionier van duurzaam toerisme in België. «Duurzaam reizen kan een erg positieve impact hebben op het bezochte land. Hou in gedachten dat de toeristische sector zes keer meer doorweegt dan de officiële ontwikkelingshulp die jaarlijks wordt vrijgemaakt. Dat is dus een aanzienlijke bijdrage voor het ontvangende land, op voorwaarde dat dit in de juiste context gebeurt

Hotel- en restaurantkeuze is cruciaal

Een van de eerste elementen om in aanmerking te nemen, is de keuze van de hotels en restaurants. «Hotels en restaurants van plaatselijke bewoners genieten de voorkeur», herneemt de verantwoordelijke van Joker. «Dat geld komt binnen in het land en blijft er ook. Dat is belangrijkWat de activiteiten betreft, bevelen we toeristen aan om dingen te ‘doen' in plaats van te ‘zien'.

«Zo kan je bijvoorbeeld maar beter vermijden om de townships van Zuid-Afrika te gaanbezichtigen'», voegt Greet Huybrechts eraan toe. «Wie echter geïnteresseerd is in dat fenomeen kan bijvoorbeeld deelnemen aan een workshop met handwerkers die er leven of een kookcursus volgen na een bezoek aan de markt met de bewoners van de wijk. Je ziet evenveel maar je leert zoveel meer dankzij een benadering die ontmoetingen bevordert

Houd rekening met de lokale bevolking

Duurzaam toerisme heeft ook te maken met de aanvaarding ervan door de inwoners. Soms moet je afzien van je bezoek aan bepaalde plaatsen, zoals privégebieden of heilige plekken, omdat locals ze niet met toeristen willen delen. Lange tijd hebben toeristen in Australië de rots Ayers Rock beklommen, terwijl dat de Aboriginals choqueerde. Dertig jaar geleden werd deze praktijk stilaan betwist en kozen een aantal toeristen ervoor om de heilige plek niet te schenden.

Na jaren debatteren is er beslist om de beklimming vanaf 2019 voor iedereen te verbieden. Het bezoek aan bepaalde trekpleisters die populair zijn bij toeristen moet echter overal ter wereld in vraag worden gesteld. Andere activiteiten zoals rijden op een olifant of duiken in een kooi vol haaien vormen eveneens een probleem. «Wie duurzaam wil reizen, moet verschillende zaken in aanmerking nemen. Maar het is in ieders voordeel om een vorm van toerisme te ontwikkelen die voor iedereen geschikt is», besluit Greet Huybrechts.

Camille Goret