Dure verlovingsring of bruiloft verhoogt kans op echtscheiding

Dure verlovingsring of bruiloft verhoogt kans op echtscheiding

A diamond is forever, maar nieuw onderzoek suggereert dat hoe groter de diamant, hoe korter het huwelijk zou kunnen zijn. Professoren economie van de Emory University ondervroegen 3000 volwassen Amerikanen die getrouwd waren op een bepaald punt in hun leven. Ze vonden dat de deelnemers die grote sommen geld hadden besteed aan verlovingsringen en/of de bruiloft, meer kans hadden om uiteindelijk te scheiden.

De twee belangrijkste bevindingen waren dat mannen die 2000 tot 4000 dollar besteedden aan de verlovingsring 1.3 meer kans maakten om uiteindelijk te scheiden. Vrouwen die dure verlovingsringen ontvingen hadden ook een hogere kans op echtscheiding.

De tweede bevinding was dat vrouwen waarvan de bruiloft 20.000 dollar of meer kostte, 3.5 keer meer kans hadden om te scheiden dan vrouwen die 5000 tot 10.000 dollar besteed hadden.

Interessant is dat 1000 dollar minder besteden aan de bruiloft de kans op echtscheiding deed dalen, maar te weinig spenderen aan een verlovingsring liet de kans op scheiding weer stijgen. Degene die minder dan 500 dollar spendeerden hadden namelijk een hogere kans.

De auteurs veronderstellen dat de correlatie tussen de dure bruiloft en verlovingsring en een echtscheiding te maken kan hebben met de financiële stress die de hoge kosten teweegbrengen, want meestal kunnen de bruid en bruidegom die enorme sommen niet veroorloven.

Het is logisch dat het uitgeven van een exorbitant bedrag aan de bruiloft of verlovingsring financiële stress kan veroorzaken, dus waarom doen mensen dat dan?

De onderzoekers plaatsten een deel van de schuld bij de bruiloftindustrie. Ze creëerden een nieuwe standaard in de afgelopen vijftig jaar door middel van advertentiecampagnes, tijdschriften en andere methodes om koppels aan te moedigen meer te besteden. Het moet groter, mooier en beter dan het vroeger moest.

"Voor de Tweede Wereldoorlog had maar 10% van de verlovingsringen een diamant. Tegenwoordig is dat in 80% van de gevallen wel zo."