Duizendtal mensen herdenken omgekomen brandweerlui met stille mars

Duizendtal mensen herdenken omgekomen brandweerlui met stille mars

Een duizendtal inwoners van Beringen en Heusden-Zolder hebben zondagmiddag met een stille mars de twee omgekomen brandweermannen uit Heusden-Zolder herdacht. Chris Medo (42) en Benni Smulders (36) kwamen vorige week zondagnacht om het leven toen ze samen met het korps uit Heusden-Zolder bijstand leverden bij een uitslaande brand in een kraakpand op de Koolmijnlaan in Beringen. De ingetogen menigte wandelde vanuit de brandweerkazerne in Beringen achter een brandweerwagen naar de voormalige supermarkt die vorige zondag afbrandde. Vooraan wandelden de brandweermannen van Beringen, gevolgd door de burgemeester en het schepencollege. Achter hen liepen om en bij de duizend symphatisanten. Aan de site in de Koolmijnlaan werden ze opgewacht door buurtbewoners.

Na een korte toespraak en dankwoord van initiatiefneemster Christine Diliën en burgemeester Thomas Vints werd er één minuut stilte gehouden. Die werd gevolgd door het laten weerklinken van de brandweersirene.

De initiatiefneemster kende een van de overleden brandweermannen. Ze was verrast door de massale opkomst. "Het voelt heel goed. Daaraan zie je hoe groot de solidariteit is van de mensen naar de brandweer en elkaar toe", aldus Christine Diliën.

Volgens burgemeester Thomas Vints heeft het overlijden van Chris en Benni ook de gemeente Beringen geschokt. "Je hoopt dat nooit te moeten meemaken, maar als je ziet hoeveel mensen hier vandaag aanwezig zijn om hun steun te betuigen denk ik dat dit iets is wat iedereen aangrijpt."

bron: Belga