Duizendtal manifestanten maken het even te bont in Antwerpen

Duizendtal manifestanten maken het even te bont in Antwerpen

In Antwerpen zijn vanochtend op het Theaterplein zowat 700 actievoerders vertrokken voor een klimaatmars richting Centraal Station, van waar ze rond de middag richting Brussel zullen vertrekken om er deel te nemen aan de nationale actie later op de dag. Onderweg kwamen nog enkele honderden deelnemers hen vervoegen. De betogers blokkeerden tegen de afspraken met de politie in een tiental minuten lang de Leien, wat hinder opleverde voor zowel het wegverkeer als het openbaar vervoer. De Antwerpse actie was een initiatief van "usual suspects" Youth for Climate en Students for Climate, die de voorbije maanden bijna elke donderdag spijbelacties voor het klimaat organiseerden in de binnenstad.

Ook heel wat andere organisaties werken ditmaal mee, zoals Grootouders voor het Klimaat, Hart boven Hard en Greenpeace. In de stoet stapten met Manu Claeys (stRaten-generaal), Peter Vermeulen (Ringland) en Wim Van Hees (Ademloos) ook de bezielers van de drie grote Antwerpse actiegroepen rond het Oosterweeldossier mee, net als auteur Jeroen Olyslaegers en politici Yasmine Kherbache (sp.a) en Kristof Calvo (Groen).

De manifestanten onthulden opnieuw spandoeken met slogans als "Nu(l) klimaatbeleid" en "Alleen mensen kunnen het tij keren", maar viseerden ook N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever met de vraag "Bart, wat is uw noodplan?". Onderweg scandeerden ze ook nog leuzen als "What do we want? Climate Justice!" en lieten ze alarmsirenes horen om de hoogdringendheid van een klimaatplan kracht bij te zetten.

bron: Belga