Duizenden Roemenen protesteren opnieuw tegen regering

Duizenden Roemenen protesteren opnieuw tegen regering

Duizenden Roemenen zijn zondagavond opnieuw de straat op getrokken. Ze verwijten de sociaal-liberale regering dat ze de strijd tegen corruptie in de weg staat. In hoofdstad Boekarest trokken volgens schattingen van de media tienduizend betogers van het regeringsgebouw naar het Grondwettelijk Hof en het gebouw van de anticorruptie-eenheid van het openbaar ministerie (DNA). In zeker vier andere steden waren er kleinere protestacties.

De actievoerders betuigden hun solidariteit met het DNA en eisten de "depolitisering" van het grondwetteljk hof. De rechtbank bekritiseerde recent het DNA, omdat het onderzoek tegen het ministerie van Justitie begonnen was, met huiszoekingen en verhoren. Het DNA overschreed daarmee zijn bevoegdheden, klonk het. Ook regeringskritische stemmen vonden de actie van DNA tegen het ministerie van Justitie overdreven.

Het DNA wil onderzoeken of het ministerie rechtmatig handelde toen het het spoedbesluit uitwerkte dat vervolging van ambtsmisbruik bemoeilijkte. Het besluit, dat inmiddels werd ingetrokken, veroorzaakte de protesten in Roemenië die nu al meer dan een maand aanhouden.

bron: Belga