Duizenden passagiers gestrand door vulkaanuitbarsting op Bali

Duizenden passagiers gestrand door vulkaanuitbarsting op Bali

.

Om veiligheidsredenen hebben de autoriteiten beslist om de internationale luchthaven van de hoofdstad Denpasar en ook de vliegvelden Banyuwangi en Jember op Oost-Java te sluiten. Ruim 8.000 passagiers zijn getroffen en een kleine 50 vluchten kunnen vandaag zeker niet opstijgen.

Hoogste waarschuwingsniveau

De Mount Agung is al maanden onrustig, met kleinere en middelgrote uitbarstingen. De gevreesde catastrofe bleef tot nu toe uit. In november stelde de overheid het hoogste waarschuwingsniveau in, dat in februari na een geleidelijke afname van de vulkanische activiteit echter weer met een trapje werd verlaagd.

De laatste dodelijke uitbarsting van de 3.031 meter hoge vulkaan dateert van 1963 en 1964. Toen kwamen 1.200 mensen om het leven. Indonesië ligt op de zogenaamde Pacifische Ring van Vuur, de geologisch meest actieve zone ter wereld, waar verschillende tectonische platen van de aardkorst op mekaar botsen. Het komt er geregeld tot aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Alleen in Indonesië zijn er meer dan 120 actieve vulkanen.