Duizenden kinderen worden gevangengehouden in kader van strijd tegen terrorisme

Duizenden kinderen worden gevangengehouden in kader van strijd tegen terrorisme

Wereldwijd worden in conflictgebieden duizenden kinderen gevangengehouden en gefolterd in het kader van de antiterreuracties die regeringen hebben opgestart. De kinderen worden vaak voor verscheidene maanden of jaren opgesloten, zonder enige vorm van aanklacht, zo klaagt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch vanmiddag aan. De kinderen worden doorgaans gevangengenomen bij grootschalige antiterreuracties. Vaak gebeurt hun arrestatie louter op basis van vermoedens of vanwege familiebanden met mogelijke terroristen.

De mensenrechtenorganisatie maakt zich zorgen over de omstandigheden waarin die kinderen worden opgesloten. Er zijn gevallen bekend waarin de minderjarigen tijdens hun gevangenschap worden mishandeld, gefolterd of gedood. "Deze praktijken zijn niet enkel illegaal, ze zijn ook nog eens contraproductief", zegt Jo Becker van HRW. "Als regeringen zich zorgen maken over kinderen die extremistische groeperingen vervoegen, dan zal opsluiting en mishandeling bij hen alleen maar zorgen voor een grotere mate van vervreemding."

In het rapport worden zes landen vermeld waarin er een duidelijke toename van het aantal minderjarigen in gevangenschap geldt. Het gaat om Afghanistan, Congo (de DRC), Irak, Israël, Nigeria en Syrië.

De organisatie maakt zich vooral zorgen over de situatie in Syrië. Sinds de uitbraak van het conflict in 2011 zijn daar volgens HRW al minstens 1.400 kinderen gevangengenomen. In sommige gevallen gaat het over jongens van nauwelijks acht jaar oud. De Syrische regering maakt melding van de vrijlating van 436 van die minderjarigen, maar over het lot van de zowat duizend anderen bestaat momenteel geen duidelijkheid.

Daarnaast wordt ook Israël met de vinger gewezen. Daar worden jaarlijks 500 tot 700 Palestijnse kinderen voor de militaire rechtbank gebracht, bijvoorbeeld omdat ze met stenen naar Israëlische soldaten hadden gegooid. Vorig jaar werden er iedere maand gemiddeld 220 Palestijnse kinderen gevangengehouden.

Voorts krijgen ook de VS nog een veeg uit de pan. HRW klaagt aan dat de Amerikaanse militairen bij hun operaties in Afghanistan en Irak duizenden kinderen hebben vastgehouden. Alleen al in Irak gaat het om 2.400 minderjarigen. Minstens vijftien kinderen werden ook opgesloten in Guantanamo Bay.

bron: Belga