Duizenden jongeren aanwezig op lokale klimaatmarsen in Wallonië

Duizenden jongeren aanwezig op lokale klimaatmarsen in Wallonië

Voor de start van de nationale klimaatactie in Brussel werden ook in verschillende Waalse steden al lokale marsen georganiseerd in het kader van de "global strike for future". Onder meer in Bergen, Namen, Doornik, Luik en Louvain-la-Neuve kwamen - voornamelijk jonge - mensen op straat. Alles samen hebben er duizenden mensen gemanifesteerd. In Bergen waren deze voormiddag duizenden mensen op straat gekomen om een ambitieuzer klimaatbeleid te eisen. Onder meer studenten, leerlingen uit het middelbaar onderwijs en vertegenwoordigers van de vakbonden en de burgerorganisaties trokken er door de stad.

De actie in de universiteitsstad Louvain-La-Neuve telde volgens de organisatoren 3.300 aanwezigen. Een leerlinge uit het vijfde middelbaar sprak er ook de manifestanten toe. "We zijn jong, maar we zijn niet dom. We weten dat individuele oplossingen niet zullen volstaan", zo verklaarde ze.

In Namen waren vele honderden manifestanten aanwezig. Vooral leerlingen van de Naamse scholen en de studenten van de universiteit van Namen (UNamur) waren daarbij aanwezig. Ook de rector van de universiteit, Naji Habra, nam deel aan de actie. In de universiteit van Namen vindt vandaag overigens ook een conferentie plaats, met als thema "Klimaat, waarom het tijd is!".

De politie telde ook achthonderd jongeren in de stad Luik. In Doornik kwamen driehonderd tot vierhonderd mensen samen. Ook daar waren de jongeren ruimschoots in de meerderheid.

bron: Belga