Duizenden betogen in Somalische hoofdstad na bloedige aanslag

Duizenden betogen in Somalische hoofdstad na bloedige aanslag

Duizenden betogers zijn in de Somalische hoofdstad Mogadishu de straat opgegaan om een einde te eisen van de bloedige aanslagen van islamisten. Vijf dagen geleden kostte een truckbom het leven aan meer dan tachtig personen. Sommmige demonstranten verzamelden aan de plaats van de aanslag van zaterdag, een druk kruispunt waar tijdens het ochtendlijke spitsuur een truckbom afging. De islamistische terreurorganisatie al-Shabaab heeft de aanslag opgeëist en gezegd dat twee Turkse ingenieurs het doelwit waren.

"Wij zullen niet huilen, maar zijn klaar het de vijand te vergelden", zei burgemeester Omar Mohamoed Mohamed aan de betogers. Sommige demonstranten blokkeerden straten en droegen spandoeken. "Wij kunnen deze walgelijke moorden op onze broeders en zusters niet meer aanvaarden", stond daarop.

Al-Shabaab viseert dikwijls zaken en winkels voor afpersing en intimidatie. De burgemeester waarschuwde de bevolking niet in te gaan op de geldelijke eisen die de groep stelt. Want dit helpt aanslagen in de hoofdstad te financieren. "De ontploffingen zullen uw kinderen doden, zelfs al betaal je de terrroristen."

Al-Shabaab heeft banden met het internationaal terreurnetwerk van al-Qaida. Het vecht al jaren voor suprematie in de Hoorn van Afrika. De organisatie controleert grote gebieden in het zuiden en het centrum van het Afrikaanse land. Dikwijls valt al-Shabaab veiligheidstroepen en burgers aan.

bron: Belga