Duizenden betogen in Amerikaanse Richmond voor recht op vuurwapenbezit en -dracht

Duizenden betogen in Amerikaanse Richmond voor recht op vuurwapenbezit en -dracht

In de hoofdstad van de Amerikaanse staat Virginia, Richmond, zijn duizenden mensen vandaag bij vriestemperaturen op straat gekomen om te betogen voor het recht op het bezit en het dragen van een vuurwapen. Zij willen dat het parlement van de staat geen beperkingen oplegt. Het gaat om een jaarlijkse betoging. Maar dit jaar kreeg ze meer betekenis en daagde er veel meer volk op dan in het verleden. Bij de laatste verkiezingen hebben de Democraten de meerderheid verworven in het parlement van de staat Virginia. Zij zijn van plan de wapenwetgeving aan te scherpen.

De autoriteiten van Virigina vreesden dat extreemrechtse groepen van de gelegenheid zouden gebruik maken om zich meer te profileren, wat bezorgdheid omtrent geweld aanwakkerde. Maar er was geen zichtbare aanwezigheid van blanke suprematie groepen te merken.

Wel waren er anti-regerings militanten, waarbij sommigen hevig bewapend en gemaskerd waren. Het gevaar voor rellen daalde ook omdat linkse groepen en voorstanders van wapenbeperking in grote meerderheid verzaakten aan tegenbetogingen uit bezorgdheid omtrent hun veiligheid.

President Donald Trump hitste via Twitter nog wat op: "De Democratische Partij (...) in Virginia is hard aan het werk om uw rechten in het Tweede Amendement (op de grondwet) weg te nemen. Dit is nog maar een begin. Laat dit niet gebeuren, STEM REPUBLIKEINS in 2020!".

Onder de betogers waren er ook fikse aanhangers van het Republikeinse staatshoofd. Sommigen droegen opschriften als "God, Wapens, Trump".

bron: Belga