Duivels boeken zuinige zege in overbodige oefenpot

In de aanloop naar de WK-kwalificatiewedstrijd van vrijdag tegen Estland hebben de Rode Duivels Tsjechië geklopt in een vriendschappelijke interland. Dankzij goals van Batshuayi en Fellaini werd het 2-1.
Maarten

Voor het oefenduel met de Tsjechen had bondscoach Roberto Martinez een verrassende opstelling in petto. De Spanjaard stuurde met Batshuayi en Lukaku twee spitsen het veld op, terwijl Tielemans op het middenveld de plaats van Witsel innam.

Achterin mocht Kompany voor het eerst sinds oktober 2015 aan een interland beginnen. Door de zware enkelblessure van Hazard kreeg de centrale verdediger meteen ook de aanvoerdersband.

Batshuayi opent de score

In het eerste half uur van de wedstrijd waren de Belgen heer en meester. De bezoekers kwamen amper over de middenlijn, terwijl Lukaku in het openingskwartier tot tweemaal toe dicht bij de openingsgoal was. De spits van Everton was wel betrokken bij de 1-0, maar dan als aangever voor Batshuayi. Met een knappe kapbeweging speelde die zijn bewaker uit, waarna hij doelman Vaclik te grazen nam.

Er volgden meteen een paar vreugdesalto's, al konden de Duivels niet lang genieten van hun krappe voorsprong. Luttele minuten later sloegen de Belgen achterin weer aan het klungelen, net als in de vorige oefenmatch tegen Rusland. De Bruyne verspeelde de bal in de eigen zestien na een ziekenhuispass van Courtois en zo kon Krmencik van dichtbij tegenscoren.

Fellaini redt de meubelen

De halve basisploeg bleef tijdens de rust in de kleedkamer. Met Mertens, Vermaelen, Benteke, Fellaini en Mirallas maakten vijf bankzitters van bij de start van de tweede helft hun opwachting. Die laatste liet zich meteen opmerken toen hij alleen op de bezoekende doelman af mocht, maar zijn poging strandde op de paal. Op de daaropvolgende hoekschop maakte Fellaini er met een van zijn typische kopballen 2-1 van.

Eerder dan het gaspedaal in te duwen, lieten de Duivels de Tsjechen nadien opnieuw in de match komen, net als voor de rust. Dat brak hen bijna zuur op want Soucek maakte in de slotfase ei zo na gelijk. Gelukkig voor de Belgen trof hij de paal en bleef het 2-1. Vrijdag volgt in Estland de zesde wedstrijd in de kwalificaties voor het WK van 2018 in Rusland.