Duivels bekampen Wales vanavond zonder Vertonghen maar met Hazard

Duivels bekampen Wales vanavond zonder Vertonghen maar met Hazard

Gisteren moest voor de Rode Duivels een rustige voorbereidingsdag op de kwartfinale tegen Wales zijn. In de voormiddag stond een lichte training op het programma en na de lunch zou de ploeg afreizen naar Lille. Maar op het einde van de oefenstonde verzwikte Jan Vertonghen zijn enkel en meteen werd duidelijk dat het om een ernstige blessure ging. De verdediger van Tottenham vloog mee met de rest van de selectie en ging in Lille onder de scan. Het verdict was zwaar. Twee van de drie ligamenten in zijn linkerenkel zijn gescheurd en zijn tornooi is voorbij. Hoelang Vertonghen out zal zijn, is nog niet bekend.

Ciman of Denayer

De blessure komt op het slechts mogelijke moment voor bondscoach Marc Wilmots. Hij zag in de linksepoot de vervanger voor de geschorste Thomas Vermaelen. De inbreng van Jordan Lukaku op de flank staat nu vast, maar de hamvraag blijft wie er centraal zal postvatten. "Die keuze zal ik pas morgen (red. vandaag) maken", stelt Wilmots. "Ik kan kiezen voor ervaring of ik kan een jonge speler zetten."

Ervaring, dat is Laurent Ciman, en de jeugd gaat schuil achter de naam van Jason Denayer. Die laatste speelde met het Turkse Galatasaray in een hoger aangeschreven competitie en wordt omschreven als een groot talent, maar liet niet de beste indruk na in de oefenwedstrijden. Ciman is dan weer een vertrouweling van Wilmots, maar koos in 2015 voor een transfer naar het Canadese Montreal Impact in het Noord-Amerikaanse kampioenschap. Een verhuis die toch werd aanzien als een stap terug. Wilmots liet alvast niet in zijn kaarten kijken. "De blessure van Vertonghen kan de waardeverhoudingen veranderen. Maar de waarheid ligt toch op het veld. We hebben nog altijd een goeie ploeg."

Hazard keert terug naar Rijsel

Goed nieuws kwam er wel van Moussa Dembele en Eden Hazard. Die laatste bleef de twee voorbije dagen binnen voor verzorging. Hij had tijdens de achtste finale tegen Hongarije last gekregen aan de dij en raakte maar niet verlost van het kwaaltje. Beiden trainden mee met de groep, al was het rechterbeen van Hazard wel stevig ingetapet, en ondervonden achteraf weinig tot geen last van hun lichte blessures. Voor de vinnige flankaanvaller is dat een grote opluchting, want hij was erop gebrand om te spelen in de stad waar hij in 2007 voor het eerst zijn talent aan de wereld toonde. "Ik ben op jonge leeftijd aangekomen in Lille en heb hier het vak geleerd", aldus de aanvoerder van de nationale ploeg. "Ik heb hier alleen maar goeie momenten beleefd." Rijsel ligt op een boogscheut van de Belgische grens en de ster van Chelsea hoopt tegen Wales dan ook de steun te krijgen van een Belgisch legioen. "Er zullen veel Belgische fans zijn en de Franse fans uit Rijsel zullen ook wel hun voorkeur hebben", zegt Hazard. "Ik kijk er echt naar uit."

Als de Rode Duivels de blessure- en schorsingsperikelen te boven komen en vanavond Wales verslaan, staan ze op twee wedstrijden van de Europese titel. Hun tegenstander in de halve finale wordt Polen of Portugal.

Belga / Y. Jansens