Duitsland vanaf 16 december in harde lockdown

Duitsland vanaf 16 december in harde lockdown

Het openbare leven in Duitsland zal vanaf woensdag drastisch worden stilgelegd. De detailhandel, met uitzondering van winkels voor dagelijkse boodschappen, moet sluiten. Dat maakte bondskanselier Angela Merkel zondag na overleg met de deelstaten bekend. De gedeeltelijke lockdown, die sinds begin november van kracht is, was "niet genoeg", zei de CDU-politica in Berlijn. De aanscherping van de maatregelen heeft impact op de kerstvakantie. Maar: "We zijn gedwongen te handelen en handelen nu."

Privécontacten

Er gelden ook strikte regels voor privécontacten - maximaal vijf personen uit maximaal twee huishoudens - met een lichte versoepeling voor kerst. Telewerk wordt de norm en de scholen en kinderdagverblijven gaan dicht. Daarnaast komt er ook een verbod op de verkoop van vuurwerk en een verbod op alcoholconsumptie in het openbaar. Op oudejaar geldt een samenscholingsverbod.

Mogen wel nog onder meer open blijven: supermarkten, apotheken, babyspeciaalzaken, winkels voor medische artikelen, drogisterijen, opticiens en banken.

Maximumcapaciteit

De deelstaten stemden begin november al in met een gedeeltelijke lockdown, waardoor alle bars, restaurants en recreatiefaciliteiten moesten sluiten, terwijl winkels en scholen open bleven. Die maatregelen hebben echter te weinig uitgehaald. Duitsland registreerde de afgelopen dagen grimmige records en ziekenhuizen in sommige regio's zitten op hun maximumcapaciteit.

Vrijdag steeg het aantal gevallen van coronavirus en het dodental in het land naar de hoogste waarden tot nu toe, met 29.875 nieuwe coronavirusinfecties en 598 sterfgevallen. Zondag waren er 20.200 nieuwe gevallen, waarmee het totale aantal bevestigde infecties bij de pandemie tot dusver op 1.320.716 komt. Het dodental steeg met 321 tot 21.787.