"Duitsland is niet meer veilig", zegt Alternative für Deutschland

"Duitsland is niet meer veilig", zegt Alternative für Deutschland

Frauke Petry, voorzitster van de rechtspopulistische partij Alternative für Deutschland (AfD), stelt de Duitse regering onrechtstreeks medeverantwoordelijk voor de aanslag van gisterenavond op een kerstmarkt in Berlijn. "Duitsland is niet meer veilig", en het is eigenlijk de plicht van bondskanselier Angela Merkel dat aan de Duitse burgers mee te delen, aldus Petry. "Het milieu waarin zulke daden kunnen gedijen, is het voorbije anderhalf jaar op een nonchalante en systematische manier geïmporteerd", stelde de partijvoorzitster vandaag. AfD eist dat "onze zo onverantwoordelijk opengehouden grenzen eindelijk weer gecontroleerd worden."

Een specialist van het Instituut voor Politieke Wetenschappen in Nürnberg verwacht intussen dat de gebeurtenissen van gisterenavond wellicht een debat over de veiligheid in Duitsland zullen op gang brengen. En daar zou AfD kunnen van profiteren, zegt Thorsten Winkelmann vandaag tegenover Belga.

De partij houdt er een stevig discours tegen migranten en de islam op na en heeft in de nasleep van de vluchtelingencrisis de wind in de zeilen bij onze oosterburen. In de peilingen komt AfD uit op 12 tot 13 procent van de stemmen. In september 2017 zijn er parlementsverkiezingen in Duitsland.

De aanslag op een kerstmarkt in Berlijn wordt voorgesteld als de eerste grote terreurdaad op Duitse bodem. Winkelmann nuanceert: "Duitsland is in het verleden al geconfronteerd geweest met terrorisme, met name die van de extreemlinkse Rote Armee Fraktion, die vanaf de jaren 70 voor een klimaat van geweld verantwoordelijk was. Duitsland is de voorbije maanden ook vertrouwd geraakt met het terrorisme van Islamitische Staat. Spreken over een primeur is overdreven".

Volgens Winkelmann "mogen we niet vergeten dat terrorisme zich verspreidt via beelden en de media, het zijn zij die zorgen voor een gevoel van onveiligheid binnen de bevolking".

bron: Belga