Duitser mag zichzelf geen adellijke titels aanmeten

Duitsland hoeft de adellijke titels die een man zichzelf gaf niet te erkennen. Dat heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie beslist.
door
Kevin
Leestijd 2 min.

Nabiel Peter Bogendorff von Wolffersdorff heeft zowel de Britse als de Duitse nationaliteit. Toen hij tussen 2001 en 2005 in het Verenigd Koninkrijk verbleef, besloot hij om zijn naam te veranderen. Nabiel Peter doopte zijn voornaam om tot Peter Mark Emanuel. Zijn achternaam behield hij grotendeels, maar met enkele toevoegingen maakte hij er Graf von Wolffersdorff Freiherr von Bogendorff van.

In het Verenigd Koninkrijk had niemand bezwaar tegen die achternaam, maar het is pas wanneer de man opnieuw naar Duitsland verhuisde dat de problemen begonnen. 'Graf' en 'Freiherr' zijn immers adellijke titels, die vertaald worden naar graaf en baron. Duitsland heeft alle adellijke titels in 1919 afgeschaft, zodat alle inwoners gelijk zijn voor de wet. De staat erkent de nieuwe achternaam van de man bijgevolg niet, waardoor hij en zijn dochter geen identiteitskaart krijgen.

Peter bracht de zaak voor het gerechtshof in de Duitse stad Karlsruhe, waar ze advies moesten inwinnen bij het Hof van Justitie in Luxemburg. Het Hof besliste dat hoewel er nog Duitsers zijn met een adellijke titel, het tegen de wet van 1919 zou indruisen dat zomaar elke Duitser kan verhuizen naar een ander land in de EU om zich de adelstand aan te meten. En hoewel 'Graf' en 'Freiherr' geen erkende adellijke titels zijn in Duitsland of het Verenigd Koninkrijk, geven ze de schijn van edelheid.

Volgens het Hof is er niets mis met de wijziging van de voornaam. De man mag vanaf nu dus door het leven gaan als Peter Mark Emanuel Wolffersdorff von Bogendorff.

Archiefbeeld EPA / I. Babej