Duitse politie zoekt naar Tunesiër

Duitse politie zoekt naar Tunesiër

Volgens verschillende Duitse media zou het gaan om Anis A. of Ahmed A., een 21- of 23-jarige man afkomstig uit Tunesië. De man zou bekend zijn onder drie of vier verschillende namen. Zijn identiteitspapieren werden teruggevonden in de vrachtwagen die gebruikt werd om de aanslag te plegen. Kort na de aanslag werd al een verdachte opgepakt, een Pakistaanse asielzoeker. Die werd intussen vrijgelaten. Het bleek om de verkeerde persoon te gaan.

«De verdachte is sinds middernacht ingeschreven als 'gezochte persoon', en dat zowel in Duitsland als in de rest van de Schengenzone. Dat betekent dat hij dus ook in de rest van Europa wordt gezocht», zo zei minister van Binnenlandse Zaken Thomas De Maizière (CDU) op een persconferentie.

Asielaanvraag

De gezochte man had asiel aangevraagd in Duitsland. Die aanvraag was afgekeurd, waarna hij het land uitgezet zou worden. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, Ralf Jäger (SPD), bevestigd.

De man zou volgens Jäger even in een uitzetcentrum hebben verbleven, maar kon het land niet worden uitgezet, omdat Duitsland de foute papieren had gekregen van Tunesië. Die papieren kwamen uiteindelijk woensdag binnen: twee dagen na de aanslag. De man stond bij de autoriteiten bekend als een potentiële terrorist, zo zei Jäger nog.

Foto

Intussen circuleert in de Duitse media ook al een foto van de verdachte, die volgens Der Spiegel afkomstig zou zijn uit Tatouine, in het zuiden van Tunesië. De man zou nu een verblijfplaats gehad hebben in Noord-Rijnland-Westfalen en in Berlijn. De politie zou volgens de Duitse media een «imminente inval» in die deelstaat plannen. Men gaat ervan uit dat de verdachte gewond is.